Celníci dostali novou posilu. Čtyřměsíční fenka už se učí v novém terénu

Zdroj: Celní správa Pardubice

PARDUBICKÝ KRAJ – Do pardubické kynologie přibyla nová posila, která se učí novým věcem.  Čtyřměsíční fenka Defenza se po složení všech kynologických zkoušek připojí ke svým psím kolegům vyhledávajících drogy, tabák a další.

Referát, ve kterém je fenka zařazena, působí v celé republice. Psi jsou nasazováni do kontrolních akcí v rámci kmenového celního úřadu, ostatních celních útvarů, a také jiných útvarů státní správy. Fenka se brzy vydá na kontrolu silnic, železnic, překladišť v různých provozovnách a letištích v České republice. „Psi pachovkáři označili a odhalili šestnáct a půl kilogramů marihuany, osm tisíc sto šedesát kusů cigaret bez platné tabákové nálepky, bankovky v nominální hodnotě tři miliony tři sta padesát pět tisíc korun a desítky gramů drog a prekurzorů k jejich výrobě. Sto osmdesát šest směn odsloužili pro domovský celní úřad, v šedesáti osmi případech asistovali na vyžádání u jiného celního úřadu či útvaru státní správy,“ uvedla mluvčí Celního úřadu Pardubického kraje Ludmila Říhová Zezulová.

Psovodi se svými obranáři úspěšně zdolali šedesát sedm dvanáctihodinových směn na hranicích se Slovenskou republikou. Pro potřeby vlastního úřadu byli nasazeni stokrát.