Stav epidemie respiračních onemocnění v Česku trvá. Nač si dávat pozor?

Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

ČESKO – Respirační nemoci v posledních týdnech trápily nejen Česko, ale i další země EU. Na našem území tak stále platí stav epidemie akutních respiračních onemocnění (včetně chřipky). Dle dat Státního zdravotního úřadu (SZÚ) ale nemocnost postupně klesá a přetrvávají jen lokální ohniska nákazy zejména v Pardubickém a Jihomoravském kraji. Pokles šíření respiračních onemocnění však neznamená, že by nemohlo dojít k opětovnému nárůstu – i proto je stále namístě prevence a ohleduplnost.

Jak naznačují dostupná data, konkrétně chřipka v zemích Evropské unie (a Česko není výjimkou) kulminovala již v 51. týdnu loňského roku. Pokles nákazy je tedy patrný i u nás, a to ve všech věkových kategoriích. V minulém týdnu tak SZÚ evidoval 1 307 případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Podle Kateřiny Fabiánové z odd. epidemiologie infekčních nemocí SZÚ pak již také došlo k významnému promoření obyvatelstva. Na druhou stranu však Fabiánová upozornila, že ze zprávy Národní referenční laboratoře je patrné, že Českem různé respirační viry (a to včetně chřipky) i nadále kolují. „Přítomen je tu covid, některé rinoviry i další akutní respirační infekce, které se obvykle v tuto fázi roku v populaci objevují,“ shrnula. Jak potom naznačuje praxe, i průběžný pokles nákaz ještě není jasným signálem, že rizika přenosu jsou již zanedbatelná.

„V predikcích bych raději byla opatrná. I v předešlých letech byly zaznamenány dvoufázové průběhy, což znamená, že respirační onemocnění a chřipka se ještě klidně mohou vrátit. Bude záležet na množství kontaktů mezi lidmi, na počasí. Těch faktorů, které mohou situaci ovlivnit, je mnoho. Jasné zlepšení lze pak čekat až na jaře, až se oteplí,“ uvedla Fabiánová. I proto je tedy namístě situaci nepodceňovat a stále dbát na elementární pravidla hygieny a také na prevence.

Ohleduplnost a prevence

Samozřejmě, že základním pravidlem pro všechny, kdo již cítí, že jejich zdravotní stav není ideální, je zůstat doma – tak de facto zabrání tomu, aby nákazu šířili dál. Ti, kteří si podobný „luxus“ kvůli povinnostem dovolit nemohou, by pak měli uvažovat o tom, jak nenakazit druhé – a vzpomenout si na to, že nosit roušku skutečně není žádná ostuda. Při kýchání a kašlání je pak třeba zakrývat si nos a ústa tak, aby bylo minimalizováno šíření kapének. Prevenci nákazy je pak – vedle očkování, které je vhodné zejména pro rizikové skupiny obyvatel – dodržování základních hygienických návyků. „Primární prevencí je časté mytí rukou, ideálně mýdlem a pod tekoucí teplou vodou,“ upřesnila Fabiánová. Stejně tak je vhodné časté větrání a pohyb na čerstvém vzduchu, který posiluje obranyschopnost organismu.