Energie dále zlevňují, vyplatí se sáhnout po nových tarifech, nebo raději vyčkávat?

Zdroj: Pexels/Artem Podrez

ČESKO – Energetickou krizi se česká vláda rozhodla řešit určením horních cenových hranic, které ceny za plyn a elektřinu pro koncové zákazníky nesmí překročit. Vládní zastropování cen však nevydrželo nijak dlouho a zdá se, že ceny samovolně klesají pod tento určený strop. Na to postupně začínají reagovat také jednotliví dodavatelé, kteří začínají nabízet nové produkty, jež již pracují s cenami nižšími, než jsou ty zastropované. Otázkou ovšem je, zda se vyplatí stávající nabídce podlehnout, nebo raději ještě vyčkat.

Vládní stropy?

Vláda v loňském roce stanovila maximální cenu elektřiny na 6 tis. Kč s DPH za 1 MWh, v případě plynu byla částka zhruba poloviční (přesně se jednalo o 3 025 Kč za 1 MWh). Tento vládní cenový strop měl zajistit, že koncoví spotřebitelé při jakýchkoliv dalších růstech cen nezaplatí více než tyto částky. Díky poklesu cen plynu a elektřiny na burzách ale jednotliví dodavatelé postupně začínají své produkty zlevňovat i pod tyto cenové hranice – a připravili tedy nové produkty, které jsou určené nejen pro nové zákazníky, ale i ty, kterým končí fixace. Nejčastěji se jedná o produkty s cenovou fixací na 2-3 roky a jak se zdá dle zájmu, doposud zamrzlý trh s energiemi se postupně začíná rozhýbávat.

Konkrétně např. spol. innogy připravila nový tarif na dodávky plynu po dobu 1 roku a cena je stanovena o 250 Kč níže, než vládou stanovený strop určuje. Tarif se týká těch, kterým končí fixace. ČEZ přichází nově s nabídnou tarifů na dva nebo tři roky, první rok je na úrovni vládního stropu, druhý pak v případě plynu o necelých 500 Kč a v případě elektřiny o 375 Kč pod ním (jedná se opět o úsporu za 1 MWh). Třetí rok je pak cena pod vládním maximem u plynu o 1 200 Kč/1 MWh a u elektřiny o 808 Kč/1 MWh. U E.ON v případě podpisu 3leté smlouvy na elektřině lidé oproti vládou stanovenému stropu ušetří 307 Kč/1 MWh a v případě plynu 200 Kč/1 MWh.

Zájemci o nové tarify by však měli mít na mysli zejména to, že nově fixované smlouvy jsou určeny spíše pro konzervativní klienty, kteří chtějí mít o budoucích platbách přehled a chtějí mít určitou finanční jistotu. Jinak ale odborníci spíše doporučují vyčkat, zda trh s cenami postupně nepůjde ještě níže. Dobrou zprávou pak nepochybně je, že i společnosti, které doposud žádnou novou nabídku na trh neuvedly, podobný krok v brzké době plánují.

Češi konečně šetří

Rekordní ceny energií také přiměly Čechy k tomu, aby konečně šetřili. Zatímco v předcházejících letech Česko dlouhodobě v oblasti úspor energií za ostatními zeměmi EU zaostávalo, nyní se stalo téměř premiantem. Došlo tedy k významnému propadu spotřeby jak zemního plynu (celková úspora je skoro pětinová), tak i elektřiny (cca i 9 %). Lidé si postupně pořizují také fotovoltaiku, využívají dotace k zateplení apod. Dle odborníků se jedná o skvělou zprávu, a to i vzhledem k celkové udržitelnosti a ochraně klimatu. „Právě úspory energie a rozvoj obnovitelných zdrojů jdou ideálně ruku v ruce, takže současně řeší klimatickou změnu i posilují energetickou bezpečnost České republiky,“ shrnul programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Dodal také, že pevně věří, že se většině domácností podařilo najít rozumnou míru okamžitých úspor, je však důležité, aby se zaměřily také na ty dlouhodobé, zahrnující zejména renovace budov. „Právě to bude důležité také pro následující topnou sezonu,“ uzavřel.