Wood Seeds s.r.o. koupila dřevařský závod Pila Lesy Sv. Hubert

Pila Lesy Sv. Hubert společnosti Wood Seeds s.r.o.

Můžete nám říct něco málo o Pile Sv. Hubert, která nyní patří do pod Wood Seeds?

„Jistě. Společnost Lesy Sv. Hubert s.r.o. byla založena v lednu 2016. V současné době činí obrat pily cca 25 milionů korun. 80 % výroby tvoří produkce měkkého i tvrdého palivového štípaného dřeva v délkách od 25-60 cm. Po tomto dřevě je vzhledem k současné české energetické situaci velká poptávka a my cítíme silný tlak ze strany odběratelů právě po tomto produktu. Zásobujeme domácnosti v okruhu cca 50 kilometrů a tento akční rádius se chystáme zvětšit. Z těchto důvodů jsme se rozhodli celkovou kapacitu výroby navýšit a to rozšířením směnného provozu pily na dvě směny, úpravou výroby a obměnou stávajících technologií za nové a výkonnější. Do jednoho roku bychom tak chtěli produkci štípaného dříví zhruba zdvojnásobit. Bonusem pro region je, že na místě vznikne cca deset nových pracovních míst.

Dalším výrobním artiklem je stavební řezivo, které tvoří 20 % naší produkce. Vyrábíme hlavně střešní latě, trámky a prkna. Zpracováváme tak kvalitnější dřevo, které se k nám na pilu dostane a jehož je škoda zpracovat na dřevo štípané.

Zdá se, že nákup tohoto areálu se nám povedl v pravou chvíli. Emisní povolenky, a nejen ty,    totiž zdražují koncovou cenu štípaného dřeva. Přesto poptávka po palivovém dřevu roste“. Potvrzuje Bodrov.

Je pravdou, že energetická krize a zdražování emisních povolenek zvyšují zájem o levnější a přitom ekologicky čisté alternativy výroby tepla?

„Ano, je to tak. Zpracovatelé v České republice čelí v posledních měsících rekordní potávce po palivovém dříví. Domácnosti v něm našli alternativu jak čelit růstu cen plynu, pevných paliv i elektrické energie. Stejně tak roste zájem o odpad z dřevní výroby. Ten pro změnu míří do velkých zdrojů, ať to jsou městské teplárny, nebo velké energetické zdroje, kde se používají jako příměs k pevným palivům právě pro eliminaci dopadů ceny emisních povolenek. Dřevní hmota je totiž jedním z mála obnovitelných zdrojů, kterými Česká republika disponuje v dostatečném množství. Patří mezi nejzalesněnější země střední Evropy. Vedle palivového dřeva pak roste i zájem o štěpku, nebo odpad z lesní a dřevozpracovatelské výroby.“

„Zájem je tak velký, že se palivové dřevo prodává v podstatě rovnou z průběžné těžby. Sotva ho stíháme zpracovat na štípané dřevo a k zákazníkům míří ještě dřív, než stihne vyschnout,“ potvrzuje Václav Bodrov, mluvčí společnosti Wood Seeds, která je jedním z významných lesních hospodářů a zároveň zpracovatelů dřeva. Firma, která provozuje zpracovatelský závod Pila svatého Huberta v Kralovicích a další velký zpracovatelský závod chce otevřít v Břasích, se přitom primárně zaměřuje na výrobu stavebního a truhlářského řeziva. Nyní ale profituje ze stále se zvyšující poptávky po palivovém dřevu.

Vykládka dřeva určeného na štípané palivové dříví

„Emisní povolenky totiž zdražují každým dnem, a to bohužel, zásadně brzdí další pokles cen energií na českém trhu. Jednoduše řečeno, zdražení emisních povolenek má přímý vliv na energii vyráběnou z fosilních paliv.    V současné době se jejich cena vyšplhala až na hranici 100 eur na tunu oxidu uhličitého. Dá se předpokládat, že jsou za tím spekulace na trhu, která nám sice hraje do noty, ale i my tak musíme nakupovat dřevo z kterého vyrábíme podstatně dráž“, říká Bodrov.

„Naštěstí velkou výhodou výroby palivového dřeva je, že nám umožňuje zpracovat i ty části hmoty, které jsou pro stavební nebo truhlářskou výrobu nevhodné. Jde například o části stromů s velkou sukovitostí, špatným tvarem růstu, mechanickým poškozením, nebo jinak poškozené,“ vysvětluje Bodrov s tím, že růst poptávky činí z palivového dřeva zajímavou obchodní komoditu. Jen za poslední rok jeho cena vzrostla o více než 100 procent. Za prostorový metr sypaného dřeva tak aktuálně zákazníci zaplatí až 2200 korun u měkkého dřeva, u tvrdého pak až 3160 korun a očekává se, že zájem o touto komoditu bude přetrvávat i v následujících letech.

Má tedy smysl toto dřevo, pro běžnou domácnost, nakupovat do zásoby?

„Pokud si to mohou domácnosti dovolit a mají ho kde skladovat, je to určitě dobrý nápad. Samozřejmě, čím déle dřevo lepší, tím lepší, proběhlejší na topení bude. A nemusíte ho skladovat hned pod střechou, stačí ho vyskládat na místě, kde na něj přímo neprší a dřevo Vám krásně vyschne.“

Ve Wood Seeds předpokládají, že správným hospodařením na této pile a výše uvedenými změnami do jednoho roku dosáhnou obratu 60 milionů korun, což je další dobrá zpráva pro její investory.