Zaměstnání plus přivýdělek na dohodu. Jak si poradit s daňovým přiznáním III: Chyby, které vás mohou přijít draho

V posledním díle našeho minirádce vás upozorníme na nejčastější chyby, které mohou zkomplikovat úspěšné podání daňového přiznání. Jedna drobnost vás může dokonce připravit o všechny peníze, které by vám měl finanční úřad vrátit jako přeplatek na dani. Na co si tedy dát pozor?

Nezapomeňte na potřebná potvrzení

Každou skutečnost, která má vliv na výši daně, je potřeba doložit. Pokud daňové přiznání předkládáte na FÚ v papírové podobě, musíte k němu přiložit originály všech potřebných potvrzení (o příjmech, o studiu, probírání invalidního důchodu, penzijku atd.)  V poslední části daňového formuláře označené Přílohy uvedete počet příloh dle konkrétního typu.

Jak na přílohy v online formuláři

Při online podání nahrajete přílohy do interaktivního formuláře. Vyplatí se tedy již předem si naskenovat všechny podklady do svého PC. V online formuláři může tápat ohledně toho, do jaké kolonky nahrát jednotlivá potvrzení o svých příjmech. Potvrzení o příjmech z klasického zaměstnání nahrajete do prvního řádku příloh označeného jako Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a o sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění… Potvrzení o příjmech z přivýdělku (v námi popisovaném případě z DPP do 10 000 Kč měsíčně) nahrajete do druhého řádku příloh označeného jako Potvrzení o vyplacených příjmech a sražené dani. Jedná se totiž o příjmy zdaněné jednorázově 15% srážkovou daní.

Přeplatek, nebo nedoplatek?

Obecně je daňové přiznání spojeno s povinností zaplatit daň. V našem případě ovšem žádnou daň doplácet nebudete. Naopak. Pokud jsou vaše celkové příjmy relativně nízké, obdržíte od FÚ vrácení přeplatku na dani. Při nízkých příjmech v zaměstnání (např. zkrácený úvazek) totiž mnohdy plně nevyužijete všechny odpočty, bonusy atd. Takže je pro vás výhodné si přivýdělkem daňový základ zvýšit a uplatnit v co největším rozsahu všechny položky, které ho snižují. V průběhu roku jste z přivýdělku na dohodu zaplatili každý měsíc srážkovou daň 15 %. Při celkovém ročním zúčtování se zpravidla ukáže, že jste takto daň přeplatili, a peníze vám budou vráceny.

Jak nepřijít o přeplatek

A teď pozor! Přeplatek se nevrací automaticky. O jeho vrácení musíte zažádat, a to vyplněním oddílu Žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmu FO. Vyplníte požadované údaje (částku, kam peníze zaslat, datum atd.) a vše podepíšete. U online podání bez elektronického podpisu musíte (jak jsme již dříve psali) s vytištěným potvrzením / dokumentem ještě zajít na FÚ. Pokud o vrácení přeplatku nezažádáte, nikdo vám sám od sebe peníze nevrátí.

Kdy přeplatek obdržíte

Finanční úřad má na vrácení přeplatku 30 dní. Lhůta se počítá od termínu (toto slovo je důležité) podání daňového přiznání (nezáleží tedy na přesném datu, kdy daňové přiznání podáte), tj. od 3. dubna 2023 pro klasické papírové přiznání, nebo od 2. května 2023 pro elektronické podání přiznání. Letos je tedy termín pro výplatu přeplatku podle formy podání daňového přiznání buď 3. květen, nebo 2. červen.

Předešlé díly

Zaměstnání plus přivýdělek na dohodu. Jak na daňové přiznání I: Co si připravit a dokdy

Zaměstnání plus přivýdělek na dohodu. Jak si poradit s daňovým přiznáním II: Vyplnění (nejen) online