Pokud bojujete s nedostatkem času a zároveň chcete dopřát své rodině o víkendu domácí moučník, pak je tento recept pávě pro vás. Listové těsto koupíte a zbytek dotvoříte sami. Navíc, pokud použijete jen nezbytně nutné množství cukru, zákusek nebude vyloženou kalorickou bombou. A jak už jste si zvykli v našich kulinářských tipech, recept je přijatelný i pro váš rodinný rozpočet.
Suroviny
400 g listového těsta (1 balení)
400 g strouhaných jablek
250 g tvarohu ve vaničce (ne nízkotučný, je příliš tekutý)
1 vejce
½ pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
trocha šťávy z pomeranče, případně šťávy z pomeranče
rozinky
cukr, mletého hřebíčku, skořice
Postup
Přibližně třetinu těsta odložíme stranou na vrchní mřížku listového moučníku. Ze zbylých dvou třetin vyválíme plát, který dáme na plech. Na něj položíme první vrstvu, a to jablkovou náplň. Na tuto náplň přijde druhá vrstva v podobě tvarohové náplně. Nakonec vyválíme zbylou část těsta natenko a vytvoříme z ní ozdobnou mřížku, kterou místíme na tvarohovou náplň. Sváteční vzhled můžeme dodat čokoládovým „postřikem“.
Náplně
Jablečná: nastrouhaná jablka dochutíme skořicí, v případě potřeby cukrem, přidáme pár rozinek. Je-li nutné náplň zahustit, můžeme použít rozmixované ovesné vločky nebo kokos.
Tvarohová: tvaroh smícháme s vajíčkem a zahustíme vanilkovým pudinkovým práškem. Zakápneme pomerančovou šťávou. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat trochu nastrouhané pomerančové kůry (případně rozinky v ní namočené), kterou jsme pečlivě omyli. Citlivým lidem větší množství pomerančové kůry nemusí dělat dobře. Svou roli zde může hrát také chemické ošetření citrusů, jehož stopy může kůra obsahovat.
Uvedené množství těsta vystačí přibližně na plech o rozměrech 34 x 23 cm. Celkem budete mít 8 větších řezů moučníku.