Máte rádi sladké? Kolik sladkostí si můžete dopřát za den bez výčitek

Foto: Rýdlová J.

Možná to znáte také. Občas, docela často, někoho dokonce i denně přepadne šílená chuť na něco sladkého –  sladkou tyčinku, oplatek, někdy vezmete zavděk i celou tabulkou čokolády. A než si stačíte rozumově zdůvodnit, že se zdárně dožijete večera i bez této sladké nálože, je sladkost již součástí vašeho trávicího ústrojí. Má smysl mít kvůli jedné čokoládové tyčince denně výčitky svědomí? Kolik sladkého si vlastně můžete denně beztrestně dovolit?

Tušíte, kolik ročně spotřebujeme cukru?

Sladké chutě patří mezi nejoblíbenější a také na ně vzniká poměrně snadno návyk. Člověk nikdy dříve nekonzumoval tolik cukru jako v posledních desetiletích. Ještě před sto lety činila naše roční spotřeba cukru na osobu 2,5 kg. Nyní se však jedná přibližně o více než 34 kg (údaje se různí), což představuje na osobu přes 90 g cukru na den. Světová zdravotnická organizace doporučuje pouze 50 g cukru na den.

Není cukr jako cukr

Cukr ovšem přijímáme v různých formách. Je rozdíl, jestli konzumujeme složité sacharidy přirozeně se vyskytující v potravě (např. v luštěninách), nebo si bohatě osladíme kávu. Zatímco složité cukry musí naše tělo pracně štěpit, takže se vstřebávají postupně a nezpůsobí rychlý výkyv hladiny krevního cukru, jednoduché (tzv. rychlé) cukry získá naše tělo téměř bezpracně. Mezi rychlé cukry patří téměř všechny sacharidy, které mají sladkou chuť. Přirozeně se tyto jednoduché cukry vyskytují např. v mléce, medu, ovoci. Když však sladíte cukrem (nejčastěji se používá bílý cukr – sacharóza), jedná se o přidaný cukr, který představuje pouze prázdné kalorie, tedy čistý energetický příjem bez přínosu pro výživu.

Kolik potřebujete rychlého cukru

Dle odborníků na výživu by měl tento jednoduchý cukr tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu. Teoreticky tedy u dospělého průměrně fyzicky aktivního člověka s doporučeným denním energetickým příjmem 2000 kcal/8400 kJ se jedná orientačně o 50 g jednoduchého cukru na den. Pro úplnost dodejme, že doporučená hodnota příjmu pro celkové cukry (tedy včetně složitých sacharidů) je stanovena na 90 g. V některých případech (sedavý způsob života, pohybová omezení, sklony k nadváze atd.) se doporučuje snížit příjem jednoduchého cukru pouze na 25 g na den.

Kolik sladkostí denně

Co si ale konkrétně představit pod množstvím 50 nebo 25 g přidaného, tedy uměle dodaného, cukru? Podívejte se do tabulky.

Výrobek                                              Obsah cukru/100 g                Obsah cukru na balení

Toblerony mléčné 100 g                             60 g                                                        60 g

Margot 81 g                                                 52 g                                                        42 g

Čokoláda tmavá oříšková 100 g               35 g                                                         35 g

Oplatky Karolína 60 g                                 30 g                                                       18 g

Z přehledu vidíte, že pokud si jako hranici stanovíte 50 g rychlých cukrů na den, můžete si (alespoň teoreticky) docela zamlsat a dopřát si celé balení skoro všech uvedených sladkostí. Jestliže se však rozhodnete respektovat nižší hranici, a to 25 g, nezhřešíte akorát s malými oplatky.

Komplexní pohled

Stravu však musíte posuzovat v širších souvislostech. Z hlediska konzumace cukru se sice do širšího limitu vejdete, jenže uvedené výrobky obsahují také poměrně dost soli a tuky, a to často ty, které našemu tělu škodí. Rovněž je odtržené od reality předpokládat, že během dne již nic sladkého nesníte. Byl by přímo hřích nedat si čerstvé ovoce. Jenže i to obsahuje jednoduché cukry. Například jeden banán obsahuje cca 33 g cukru, jedno kiwi 14 g a jeden pomeranč 20 g. Avšak ovoce vám, na rozdíl od sladkostí, dodá potřebné živiny v podobě vitamínů, minerálů a vlákniny.  Pro úplnost dodejme, že jednoduchý cukr najdete také v mléku či neslazeném jogurtu. A najednou zjišťujete, že se pomalu nevlezete ani do limitu 50 g cukru na den.

Takže pokud občas zhřešíte nějakou drobnou sladkostí, není třeba vrhat se v zoufalství z okna. Dopřávat si však denně čokolády, oplatky a podobné dobroty určitě dobré není. Pokud vás honí mlsná je mnohem lepší sáhnout například po ovoci nebo ovocném jogurtu.