Jak podat přiznání k dani z příjmu FO přes datovou schránku. Návod pro ty, kteří to ještě nedělali

Foto: Rýdlová J.

Letošní rok je pro mnohé z nás nejen ve znamení datových schránek, ale zároveň také povinnosti podat daňové přiznání elektronicky, tedy např. právě přes datovou schránku. A problém je v tom, že obojí může být pro nás úplně nové. Jak tedy na to?

Datovka není jedinou možností

Daňový řád (kterým se řídí komunikace s finančními úřady) spojil s vlastnictvím datové schránky povinnost jejího majitele komunikovat v určitých případech se správci daně elektronicky. Patří zde i podání daňového přiznání. Je dobré si uvědomit, že elektronická komunikace zahrnuje i jiné možnosti podání než prostřednictvím datové schránky, např. přes internet s elektronickým podpisem nebo přes bankovní identitu, takže daňová schránka je pouze jednou z možností, nikoli výlučnou povinností. Avšak zdaleka ne každý, komu byla letos zřízená datová schránka, má povinnost podat přiznání k dani elektroniky. Podrobnosti najdete zde.

Krok č.1

Jak tedy na podání přes datovku? Jděte na Elektronická podání pro finanční správu → Elektronické formuláře → Daň z příjmů FO. Zde vyberte příslušnou variantu formuláře. Vyplňte jej podle instrukcí. Pokud potřebujete bližší vysvětlení, můžete nahoře přepnout do Průvodce. Avšak i v normálním zobrazení získáte základní nápovědu kliknutím na „i“ v černém kolečku. Po vyplnění formuláře a nahrání všech potřebných příloh je užitečné kliknout nahoře na tlačítko Protokol chyb. Zde proběhne automatická kontrola a upozorní vás na problematické části, které potřebují opravit.

Rozpracovaný formulář si také můžete kdykoli uložit do svého PC a později se k němu vrátit. Pokud jste se svou prací hotovi a spokojeni, můžete si finální verzi formuláře rovněž uložit (zpravidla v PDF formátu). Dále zvolte variantu Uložení k odeslání do Datové schránky. Tehdy se vám soubor uloží ve formátu XML.

Krok č.2

V tomto kroku se přihlásíte do své datové schránky a zvolíte možnost Napsat zprávu. Následně najdete příslušný finanční úřad, kterému své daňové přiznání odesíláte. Nezapomeňte vyplnit předmět zprávy. Hlavním krokem je nahrání přílohy, tedy nahrání souboru s vyplněným formulářem, který jste si stáhli v předchozím kroku. Nakonec vše odešlete. Čas doručení je v tomto případě shodný s časem odeslání.

S postupem vám může pomoci názorné video. Najdete jej ve spodní části stránky.

Může vás zajímat:

https://www.novinykraje.cz/blog/2023/03/13/danove-priznani-a-pozastavena-zivnost-musite-vyuzit-k-podani-danoveho-priznani-svou-datovou-schranku