Od začátku dubna hřebčíny otevírají své brány. Čekají vás novinky, akce a prohlídky

Zdroj: Hřebčín Kladruby nad Labem

KLADRUBY NAD LABEM – Do Národního hřebčína Kladruby nad Labem, tak i do hřebčína ve Slatiňanech se můžete přijít podívat od začátku dubna každý den, kromě pondělí. O Velikonocích se v hřebčíně Slatiňany a zámeckém parku uskuteční první venkovní akce jednodenní závody spřežení.

Začátkem dubna začne v hřebčínech návštěvnická sezóna. O dva týdny později proběhnou v Kladrubech nad Labem již každoroční mezinárodní závody spřežení Rudolfův pohár. „Novinkou letošního ročníku je zařazení soutěže čtyřspřeží do Světového poháru. Poslední květnová sobota bude již tradičně patřit Dni starokladrubského koně. Začátkem srpna se pozornost upře na Heřmanův Městec, kde bude probíhat mistrovství České republiky spřežení. Významnou akcí sezóny 2023 bude i sedmý ročník zábavného rodinného odpoledne KLADRUBY NARUBY,“ uvedla mluvčí hřebčína Kristina Chaloupková. V letošním roce nepřijdete ani o oblíbené komentované projížďky Krajinou UNESCO, které nově proběhnou každý měsíc.

Staňte se členy FB skupiny Život v Pardubickém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vždy v pátek od 7. července do 18. srpna uvidíte v kladrubském zámku animované prohlídky. V Hřebčíně Slatiňany uvidíte Slatiňanské pozastavení, pořádané městem Slatiňany ve spolupráci s národním hřebčínem nebo příjezd svatého Martina. Čeká vás i několik novinek.

A co všechno uvidíte v Heřmanově Městci?

Po dvouletých opravách otvírají své brány i výcvikové stáje v Heřmanově Městci, které jsou k nahlédnutí od pátku do neděle. Nový kabát má také kladrubská rozhledna. Po výstupu osmdesáti sedmi schodů se vám před očima rozprostře výhled na kladrubský hřebčín z ptačí perspektivy a odměnou bude nová výstava nazvaná Vyhlídka do minulosti. Ta formou ilustrací poutavě vypráví o Krajině pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem zapsané v roce 2019 na prestižní seznam UNESCO. Kalendář akcí letošního roku najdete zde