Když je vám padesát a více. Jaké výhody vám poskytne náš státní systém

Foto: Shutterstock

Padesáté narozeniny většinou oslavujeme s pocitem nostalgie. Pokusme se však o optimistický pohled na šťastné zítřky, a to pohledem paragrafů. Jaké výhody přináší překročení padesátky, např. na úřadu práce, ve zdravotní péči či při zvyšování důchodů?

Delší podpora v nezaměstnanosti

Obecně poskytuje úřad práce podporu v nezaměstnanosti po dobu 5 měsíců. Uchazeči ve věku 50 až 55 let mají však nárok na podporu o tři měsíce delší, tedy na 8 měsíců. Nad 55 let věku vzniká nárok na podporu po celých 11 měsíců.

Výše podpory činí první dva měsíce 65 % předchozího průměrného měsíčního čistého výdělku (pro OSVČ je to 65 % vyměřovacího základu na důchodové pojištění přepočteného na měsíc). Následující dva měsíce činí 50 % a po zbývající dobu 45 % čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

Vyšetření stolice zdarma

Další výhoda čeká čerstvé padesátníky či padesátnice v oblasti našeho zdravotnictví, a to v podobě preventivního vyšetření stolice zdarma. Ačkoli tento bonus nezní příliš lákavě, jeho význam pro zdraví je nemalý. Vyšetření totiž slouží k odhalení rakoviny tlustého střeva a konečníku (a to i když nepociťujete žádné příznaky možného onemocnění).  Jedná se o tzv. test na okultní krvácení do stolice, zkráceně TOKS. Lékař předá pacientovi odběrovou sadu a ten si pak v klidu domova odebere vzorek stolice a sadu se vzorkem lékaři vrátí. Ve věku od 50 do 55 let je tento test hrazen z veřejného zdravotního pojištění jednou ročně, od 55 let jednou za dva roky. Vyšetření zajišťují v rámci preventivních prohlídek praktičtí lékaři, u žen také gynekologové.

Od 1. července 2020 platí, že v případě pacientova zájmu je možno místo zmíněného testu už od věku 50 let provést rovnou tzv. primární screeningovou kolonoskopii. Dosud tato možnost byla jen pro pacienty nad 55 let.

Menší pravděpodobnost odvodu na vojnu

Branná povinnost vzniká českému občanovi dosažením 18 let věku a zaniká dosažením 60 let. Povolání mohou být nejen muži, ale i ženy. Padesátníků se tedy tato povinnost může týkat také, ovšem teoreticky mají mnohem nižší pravděpodobnost, že budou povoláni, než mladší ročníky.

Zvýšení důchodu při dlouhověkosti

Padesátníky může také hřát představa, že ve věku 85 let (tedy cca za 35 let) jim bude zvýšena procentní výměra důchodu o 1 000 Kč. Pokud se dožijí 100 let, pak zvýšení činí dokonce 2 000 Kč.