Když nemáte čas vařit. Zdravá, levná a rychlá hrstková polévka, která zasytí

Foto: Rýdlová J.

Tradičně uvádíme recepty, které jsou zdravé a vhodné i pro ty, kteří by se rádi rozloučili s nějakým tím kilem své hmotnosti. Navíc se snažíme šetřit váš čas i peněženku. Hrstková polévka se výborně hodí, pokud nevíte, co a z čeho uvařit. Zužitkuje totiž zbytky luštěnin, které se vám krčí zapomenuty ve spíži.

Proč přidat i kroupy

Kroupy byly kdysi běžnou součástí jídelníčku. Moderní doba je odsunula do pozadí, a to k naší škodě. Obsahují totiž cenné výživné látky a jsou lehce stravitelné. Navíc nejsou drahé. Jedná se o obalů zbavená zrna obilovin, jako je oves, pšenice, ječmen, nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Jsou celozrnné, tudíž jejich součástí jsou klíčky. Jsou bohaté na vlákninu, která se vyskytuje v horních vrstvách zrn. Vařením značně nabydou na objemu, takže z mála vykouzlíte výživné jídlo pro celou rodinu.

Hrstková polévka

Suroviny

1 hrst červené čočky

1 hrst žlutého hrachu

1 hrst malých bílých fazolí

1 hrst krup

1 větší pikantní klobáska nebo vývar z uzeného

1 větší cibule,

Kořenová zelenina dle možností: 1 větší mrkev, 1 menší petržel, kousek celeru

Sůl, pepř, sladká paprika, chilli nebo pálivá paprika, česnek

Trocha tuku

Pokud nemáte některou z níže uvedených ingrediencí právě po ruce, nevadí. Improvizujte. Fantazii se meze nekladou. Rovněž přidejte i své oblíbené koření.

Postup

Červenou čočku, žlutý půlený hrách a bílé malé fazolky není potřeba dlouze namáčet. Pokud však použijete klasický hrách a čočku či velké fazole, pak počítejte s nutností delšího namáčení, klidně přes noc. Vodu z luštěnin několikrát slejte, odplaví se tak saponiny (pěnící látky), které mohou citlivým lidem způsobovat nadýmání a ztěžovat trávení. Kroupám propláchnutí studenou vodou a namočení alespoň na 30 minut až hodinu také rozhodně neuškodí.

Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubším struhadle nebo nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozhřejte tuk, osmahněte na kousky nakrájenou cibulku a orestujte zeleninu, případně přidejte na kostičky nakrájenou klobásku. Vsypte propláchnuté luštěniny s kroupami a zalejte uzeným vývarem nebo obyčejnou vodou (podle toho, co máte). Přidejte sůl, pepř a další koření a vařte doměkka. Nakonec solí a kořením dolaďte výslednou chuť.

Jestliže chcete zachovat v česneku co nejvíce výživných látek, přidejte rozetřený česnek až do chladnoucí polévky (nikoli horké). Podávejte s kouskem čerstvého pečiva. Výborné je například pečivo do něhož jsou zapečené olivy.

Tipy:

  • Do hotové polévky můžete pro zpestření přidat trochu nadrobno nakrájeného kysaného zelí. Polévka bude sytější a bude jí více.
  • Dobu vaření výrazně zkrátíte a také ušetříte za energie, pokud použijete místo obyčejného hrnce hrnec tlakový. Nesmíte jej však příliš naplnit (max. do poloviny). Luštěniny nabývají výrazně na objemu, tudíž hrozí exploze Papinova hrnce.