Muž si nainstaloval podvodnou aplikaci rovnou dvakrát po sobě. Přišel skoro o milion

Zdroj: Unsplash

SVITAVSKO – V oblasti internetových podvodů se lidé asi nikdy nepoučí. Už v minulosti podvedený muž opět uvěřil cizímu člověku, že má na svém účtu kryptoměnu v hodnotě deset tisíc amerických dolarů. Během minulého týdne mu tak z účtu postupně zmizelo skoro osm set tisíc korun.

V minulosti přišel muž podobným způsobem o více jak sto dvacet tisíc korun. Minulý týden poškozenému zavolal cizí muž údajně ze společnosti obchodující s kryptoměnou. Začal vyprávět, že na účtu poškozeného má být vysoká kryptoměna. Poškozený si to mohl ověřit po přihlášení na internetových stránkách, které mu muž uvedl. „Tam skutečně zůstatek uviděl a tak se společně dohodli, že poškozený zbylé množství kryptoměny prodá a finanční prostředky získané z prodeje mu budou převedeny v českých korunách na jeho účet,“ vysvětlila mluvčí policie Dita Holečková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Pardubickém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Druhý den neznámý muž volal znovu, že je ještě potřeba provést preautorizaci a ověřit jeho bankovní účet. K tomu je ale potřeba stažení určité aplikace do svého počítače. To poškozený odmítl s tím, že kvůli této aplikaci ho v minulosti již podvedli. Muž mu tedy nabídl odkaz na jinou aplikaci. S tou už poškozený bohužel souhlasil. Neznámý pachatel získal přístup do internetového bankovnictví a ke všem bankovním účtům, ke kterým měl poškozený dispoziční právo. Vybral mu z nich čtyři sta čtyřicet jedna tisíc korun.

Příběh dále pokračuje. Jak?

Tím to ale nekončí. Za čtyři dny se pachatel ozval znova. Pod jiným jménem, ale se stejným hlasem. Chtěl všechny peníze poškozenému vrátit zpět. Bylo ale nutné udělat takzvané uvolnění peněz, které byly preautorizované a jsou někde mezi běžným bankovním účtem a účtem s kryptoměnou. Poškozený tušil něco špatného, ale volající mu sliboval, že až budou peníze uvolněny, opravdu mu všechny vrátí zpět. Znovu tedy do svého počítače začal stahovat aplikaci. Přišel o dalších tři sta třicet jedna tisíc korun.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací. Pachateli hrozí až pět let za mřížemi.