Dalších osmnáct defibrilátorů míří do obcí v Pardubickém kraji

Defibrilátor Zdroj: Pixabay

PARDUBICKÝ KRAJ – Přístroje, které mohou zachraňovat životy lidí, poputují do dalších obcí v kraji. Začne i proškolování dalších first respondentů – poskytovatelů první pomoci v životě ohrožujících situacích.

Osmnáct obcí obdrží částku peněz, ze kterých pořídí automatizované externí defibrilátory a zvýší tím tak bezpečnost na veřejných místech. „Naším cílem je i nadále rozšiřovat síť dostupných AED a zvýšit tak bezpečnost na veřejných místech. Srdeční zástava vzniká obvykle neočekávaně , často bez varovných příznaků, a proto nikdo neví, zda se v příštích minutách nestane svědkem takové příhody nebo zda pomoc nebude potřebovat sám,“ objasnila náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Pardubickém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Zdravotní záchranná služba začne školit členy jednotek požární ochrany, hasiče v obcích, čímž se zvýší dostupnost první pomoci. „First respondent je proškolený poskytovatel první pomoci na vyžádání, který je zapojen do koordinovaného a aktivovaného zdravotnického operačního střediska v příslušném kraji,“ dodala Matoušková. Je to vlastně první pomáhajícího při život ohrožujícím stavu. Správné poskytnutí pomoci při životě ohrožujícím stavu je klíčovým momentem a může zachránit pacientovi život nebo ovlivnit průběh jeho další léčby. Pardubický kraj na přístroje poskytne asi sedm set tisíc korun a čtyři sta padesát tisíc na proškolení first respondentů.