Odbory kvůli úspornému balíčku hrozí stávkou. „Prostor pro jednání není,“ vzkazuje vláda

Zdroj: online vysílání

ČESKO – Odpůrců vládního konsolidačního balíčku, který má jen v příštím roce znamenat snížení schodku státního rozpočtu přibližně o 98 miliard, přibývá a jsou stále hlasitější. Proti celému balíčku totiž včera otevřeně vystoupila největší odborová centrála v čele Josefem Středulou. Odboráři plánují svůj odpor proti vládnímu balíčku zesílit, a tak již zřídili celostátní stávkový výbor. K témuž kroku vyzvali všechny odborové svazy a organizace, a to s jasným cílem: aby všichni byli připraveni na možný celostátní protest. Cílem těchto kroků je záměry vládního kabinetu změnit. Vláda však změny odmítá.

Dle Slov Josefa Středuly, předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), zástupci odborů na včerejší schůzce probrali veškeré dění od 11. května do současnosti, a to včetně toho, co vláda předložila v rámci připomínkového řízení. ČMKOS chce usilovat také o mimořádné svolání tripartity na téma konsolidačního balíčku a jeho úprav tak, aby nebyl dle slov Středuly „tak škodlivý a v neprospěch zaměstnanců a jejich rodin.“

Úsporný návrh odborů vs. vláda

Jak na brífinku mj. zaznělo, odboráři se obávají, že poslanci a senátoři nemají přesné informace o tom, jaké by reálně měly být dopady plánovaného balíčku úsporných opatření. ČMKOS chce ovšem vystupovat proaktivně a tvrdí, že disponuje vlastní zpracovanou představou o tom, jak by mohly veřejné finance vypadat. „Naše návrhy by mohly řešit veřejné finance v řádu 150-160 miliard, aniž by se musela zavádět nemocenská, muselo se manipulovat nesmyslně s DPH či sahat na členské příspěvky apod.“ uvedl tak Středula. Dle odborů by měl tedy kabinet šetřit jinde, než plánuje. Podle vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) pro Českou televizi však „odbory nepředstavily reálné úsporné kroky vedoucí k nižšímu zadlužování naší země, ale jen obecná doporučení za údajně 160 miliard korun bez opory v ekonomické realitě.“

Velká opatření a malý výnos?

Středula se včera setkal také s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy, Janem Rafajem. Shodli se na tom, že která opatření by měla z konsolidačního balíčku zmizet – např. rušení některých dotací, rušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů apod.  „Věřím, že vláda pochopí, že jí to nestojí za to, že proti sobě postaví řadu lidí a ten výnos bude malý,“ shrnul tak Rafaj. Dle Středuly je pak ČMKOS připravena kdekoliv a kdykoliv společně s vládou a zaměstnavateli zasednout za jednací stůl a jednat, aby dopady balíčku na občany byly co nejmenší, ale přesto se řešil problém veřejných financí. Výhrady k plánovaným úsporným opatřením má také opozice.

Vládní koalice si ale navzdory sílícímu odporu za svými plánovanými kroky, které by měly ozdravit veřejné finance, stojí. Např. podle ministra vnitra a vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) pro vyjednávání o parametrech úsporného balíčku jednoduše není prostor.