Jak uchovávaly naše babičky plodiny v době sklizně? Dozvíte se ve vysokomýtském muzeu

Konzervační přístroj Zdroj: Město Vysoké Mýto

VYSOKÉ MÝTO – Na dvoře Šemberova domu si v neděli od dvou hodin můžete poslechnout, jak naše babičky před pár desítky lety ukládaly plodiny v čase jejich sklizně. Na tvořivé dílně pod názvem Už vím proč, babi!, uvidíte různé triky s nakládáním a sušením ovoce nebo se dozvíte, jak se za dob našich babiček vyráběly marmelády a kompoty.

Usušit se dají třeba i houby, protože Češi jsou národem houbařů. Tvořivá dílna ukáže také konzervaci zeleniny. Uvidíte krouhání a nakládání zelí nebo jak uložit jablka, dýně a kořenovou zeleninu. „Vzpomínáte na poutě a sudy s rychle kvašenými okurkami? Každý z nás má trochu jiný nálev, a právě ten jeho je nejlepší – přijďte se s námi o něj podělit a klidně přineste i ochutnat. Téměř zcela se také vytratilo tolik oblíbené ukládání vajíček do vodního skla nebo vápna, právě tuto zapomenutou záležitost oprášíme,“ uvedla mluvčí města Marie Lněničková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Pardubickém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nepřijdete ani o to, jak se uchovávalo maso v konzervách pomocí speciálního historického stroje. Další lahůdkou bude škvaření sádla. Drobným návratem o pár desetiletí zpět je i dlabání do bulvy krmné řepy, úplně stejně jako si dnes děti dlabou dýně. Na závěr si opečete bramboru v podzimním ohníčku nebo ochutnáte staré odrůdy jablek.