Připravte si peněženky! Voda v Domažlicích bude dražší

Zdroj: Pixabay.com

DOMAŽLICE – Rada města Domažlice schválila novou kalkulaci cen vodného a stočného. Obyvatelé Domažlic a Havlovic si tak za vodu budou muset připlatit.

K mírnému zdražení dojde v příštím roce. ,,Vodné bude činit 50,18 korun s DPH a stočné 47,40 korun s DPH,“ vyčíslil místostarosta Pavel Faschingbauer. V letošním roce zákazníci za m³ platili 47,93 korun za vodné a 43,91 korun za stočné. ,,V rámci současného všeobecného nárůstu cen jde jen o mírné zvýšení ceny,“ konstatoval domažlický místostarosta.

Vodné a stočné je úplata za dodávku vody a za odvádění odpadních a srážkových vod (tedy za tyto poskytnuté služby). Její tvorba podléhá přísným pravidlům a způsob její tvorby je regulován. Do kalkulace ceny lze promítat jen příslušnými předpisy stanovené náklady –  například materiál, energie, mzdy nebo provozní náklady. Významnou položku kalkulace tvoří „nájemné“, to zohledňuje roční náklady na financování obnovy vodovodů a kanalizací. Podle zákona je jejich vlastník povinen tvořit finanční rezervu na tuto obnovu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Plzeňském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.