Nový rok, nová předsevzetí a rychlý konec. Jak prodloužit životnost novoročních předsevzetí?

Foto: Rýdlová J.

Nový rok znamená pomyslný začátek další časové etapy v našem životě. Je to tedy dobrý odrazový můstek pro změnu. Proč se však většinou odrazíme tak málo, že místo zdárného letu do vysněného cíle skončíme po několika hodinách, ti vytrvalejší po několika dnech, pádem na tvrdou zem?

Nejčastější předsevzetí

Jaká předsevzetí si lidé dávají s příchodem nového roku? Většinou chtějí zhubnout (ženy kvůli kráse, muže zpravidla k boji s vlastní váhou dotlačí až nějaký ten zdravotní problém) a s tím také souvisí rozhodnutí začít pravidelně sportovat a zdravěji se stravovat. Dále chceme přestat s kouřením či nějakou jinou neřestí. Statistiky tvrdí, že celé dvě třetiny lidí svá předsevzetí nedodrží. Zajímavé je, že někteří je vzdají ještě týž den s tvrzením „Dnes je Nový rok, jsem utahaný po silvestru, začnu až zítra. Zítra vlastně ne, to musím do práce, tak až pozítří. Jenže v práci bude po vánočním volnu frmol, budu chodit pozdě domů, tak až příští týden…“ Příští týden však předsevzetí skončí v hluboké propasti zapomnění.

Chyby, díky kterým nám předsevzetí nevydrží

Proč nevytrváme? Proč se nám nedaří například zhubnout, a to i navzdory tomu, že při pohledu na ručičku váhy se o nás po vánočním hodování pokouší infarkt? Protože většinou děláme všichni ty stejné chyby.

V návalu nadšení (se šampaňským v jedné ruce a chlebíčkem v druhé) se dobře plánuje, jak již od zítřka začneme každý den běhat a do jara zhubneme deset kilo, takže se vlezeme do plavek, které jsme nosili ve dvaceti. Chceme totiž všechno a hned, jenže většinou pak máme akorát špatné svědomí z vlastního selhání. Dáváme si příliš striktní pravidla a nepočítáme s tím, že naše tělo není robot. Přísnou dietu vydržíme třeba týden, možná i měsíc, ale ne celý život. Podobně to je i se cvičením. I kdybychom opravdu chtěli do posilovny chodit každý den, většinou na to prostě nebude čas. Navíc cesta k cíli by neměla být utrpením, ale měla by nám sama o sobě přinášet radost, jinak na ní dlouho nevydržíme.

Pravidla úspěchu

Chcete-li být tentokrát úspěšní, zkuste se držet několika následujících rad:

1) stanovte si reálný cíl (nic extrémního), např. do jara zhubnout kilo měsíčně,

2) hlavní cíl si rozdělte na dílčí cíle, např. první týden přestat „zobat“ u televize a začít dodržovat pitný režim, druhý týden přidat hodinu svižné chůze týdně,

3) mějte radost ze samotné cesty k cíli, např. poslech oblíbené hudby u cvičení nebo běhání,

4) dělejte si průběžné zápisky o svých aktivitách a hmotnosti,

5) motivujte se (např. odměnou ve formě nového dresu), když měsíc vydržíte.

Pokud budete dělat věci správně, zjistíte, že největší motivací a odměnou zároveň jsou vaše výsledky a dobrý pocit ze štíhlejšího a zdravějšího těla.