Na slavného plzeňského rodáka Miroslava Horníčka zavzpomíná divadlo i město

Zdroj: J.Broukal, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

PLZEŇ – Divadlo J. K. Tyla zavzpomíná na výraznou osobnost divadelního světa Miroslava Horníčka, který se stal nezapomenutelnou všestrannou uměleckou osobností. Jako herec, režisér, spisovatel, moderátor, dramatik a výtvarník ovlivnil řadu oblastí kultury.

Divadlo J. K. Tyla zavzpomíná na tuto výraznou osobnost divadelního světa 10. a 11. února scénickým čtením dosud nehrané a nepublikované jednoaktovky Romeo a Julie – Nesmrtelní milenci veronští, která se našla v pozůstalosti pana Horníčka, v podání předních herců plzeňské činohry – Pavla Pavlovského a Moniky Švábové. Scénická čtení se odehrají od 18.00 ve Foyeru Miroslava Horníčka u Malé scény DJKT. Pro velký divácky zájem byl přidán ještě jeden termín, a to 11. května 2023 (vstupenky budou v prodeji od 15. března).

Pozadu nezůstane ani město Plzeň, které si připomene 105. výročí narození a 20. výročí úmrtí Miroslava Horníčka rovnou dvěma akcemi. Tou první bude odhalení pamětní desky na rodném domě Miroslava Horníčka v Karlově ulici č. 36, slavnostní akt je naplánován na 15. února od 14.00. Druhou připomínkou bude výstava Tady jsem se narodil, jejíž vernisáž je naplánována na 20. února od 16.00 v mázhauzu plzeňské radnice, nám. Republiky 1.

Miroslav Horníček se v Plzni nejen narodil (10. listopadu 1918), ale také zde dlouho žil. Odmaturoval na plzeňské reálce na Mikulášském náměstí, chvíli pracoval jako pomocná technická síla ve Škodovce, pak pracoval jako úředník v plzeňské městské nemocnici. První jeho profesionální herecké angažmá bylo pak v letech 1941 až 1945 v Městském divadle v Plzni. Pro něj pak v roce 1949 adaptoval hru Václava Štecha Svatba pod deštníky jakožto zpěvohru s hudbou Harryho Macourka. V roce 1979 zde režíroval Labichův Slaměný klobouk ve výpravě Adolfa Borna. V roce 1980 zde opět hrál ve své hře Setkání s Veronikou, kterou napsal pro sebe a Moniku Švábovou. V Plzni jistý čas dokonce fungovalo Divadlo Miroslava Horníčka, které na jeho počest spoluzaložil herec a režisér Antonín Procházka v někdejším divadle Kruh v Domě kultury Inwest. Za plzeňskou Velkou synagogou můžete navštívit krásný a klidný Park Miroslava Horníčka, jemuž vévodí umělcova busta, jejímž autorem je plzeňský sochař František Bálek. Miroslav Horníček zemřel po dlouhé nemoci 15. února 2003 v Liberci ve věku 84 let.