Podvedli ji! 71letá žena z Domažlicka chtěla investovat do kryptoměny

DOMAŽLICE – O část úspor zbytečně a naivně přišla jednasedmdesátiletá žena, která chtěla vydělat tím, že bude investovat své peníze do kryptoměny.

Bohužel, místo výnosu z investic přišla o téměř 40 tisíc korun. Seniorku totiž zaujal inzerát na internetových stránkách, který lákal klienty na investice do kryptoměny. Na reklamu tedy zareagovala a bohužel zadala své kontaktní údaje. V krátké době se s ní telefonicky spojil neznámý muž a na email jí poslal odkaz, který obsahoval software pro vzdálený přístup do jejího počítače. Žena důvěřivě odkaz rozklikla a umožnila instalaci aplikace. Pak muži sdělila, u jaké banky má vedený účet a také mu nadiktovala své rodné číslo. Po ukončení hovoru volala žena zpět na telefonní číslo, ze kterého se s ní muž spojil, avšak na druhé straně se ozval někdo jiný. Jednalo se o skutečného majitele telefonního čísla, který však o předchozích hovorech nic nevěděl. Neznámý pachatel tedy pravděpodobně zneužil telefonní číslo jiné osoby.

Tím to celé však neskončilo. V krátké době se pachatel opět telefonicky spojil s poškozenou, tentokrát z jiného telefonního čísla a po ženě požadoval, aby mu poslala fotografii svého občanského průkazu a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. I toto naivní žena neznámé osobě poskytla. „Pak už jen zaznamenala, že z jejího spořícího účtu byla na běžný účet převedena částka 38.600 korun, která byla následně z účtu odcizena. Muž dále poškozené slíbil, že se s ní spojí následující pondělí, což neučinil. Žena proto zavolala do své banky, kde byla upozorněna, že na jejím účtu někdo provedl pokus o sjednání úvěru, ale tato žádost byla ze strany peněžního ústavu zamítnuta. Společně s pracovníkem banky došla žena k závěru, že se stala obětí podvodu, internetové bankovnictví zablokovala a celou věc ohlásila policii. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a po pachateli pátrají,“ potvrdila informace mluvčí policie Iva Vršecká.