Vláda plánuje zrušit řadu daňových výhod – změny se nepříjemně dotknou i rodin s dětmi

Zdroj: Pexels/Artem Podrez

ČESKO – Státní dluh roste a je zřejmé, že na řadu výdajů nejsou nebo brzy nebudou peníze. Vláda tak vedle nových možností příjmů hledá také způsoby, jak ušetřit. Do hledáčku zájmu se tedy v této souvislosti dostaly i daně. Zatímco některé by se měly navýšit, v jiných případech kabinet Petra Fialy zamýšlí zrušit daňová zvýhodnění a výjimky. A to včetně tzv. slevy na manžela/ku a také školkovného.

Zrušení zhruba desítky různých daňových výjimek a úlev již potvrdil i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Hlavní důvody pro zrušení těchto výjimek jsou dva. V prvé řadě je to zjednodušení daňového systému. Každá výjimka ho dělá více nepřehledným. Druhým je přínos na straně státního a také veřejného rozpočtu,“ uvedl Stanjura. Faktem přitom je, že pokud budou uvažované daňové úlevy zrušeny, bude to znamenat vyšší příjem do státní kasy. V kombinaci se zvýšením některých daní a snížením rozpočtových výdajů by tak schodek mohl být snížen až o 80 mld. Dle zjištění České televize pak vládní kabinet vážně uvažuje např. o zrušení slevy na nepracující/ho manžela/ku nebo školkovného.

Jaký dopad bude mít zrušení daňových úlev?

Jednou z daňových výjimek, o jejímž zrušení vládní koalice uvažuje, je daňová sleva na nepracující/ho  manžela/ku. Tento krok vládě doporučil již koncem loňského roku NERV. Státní rozpočet by si tímto způsobem mohl přilepšit o více jak 4,5 mld., které jinak vrací rodinám. Ty si v letošním roce díky této výjimce mohou z daní odečíst až 24 840 Kč.

Kromě toho uvažuje vláda o tom, že přestane vyplácet tzv. vratku za platbu školky, tedy „školkovné“. Díky tomu by totiž ve státním rozpočtu ušetřilo přibližně 1,4 mld. ročně.  Dle šéfky sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) koaliční strany o tomto plánu již vážně jednají. „Možnost odpočtu školkovného je navrhována zrušit a je to jedna z variant, ke které se kloníme, protože se ukazuje, že ta podpora v této míře je už teď velká,“ shrnula.  Je však třeba říci, že hlavním problémem této daňové slevy je, že ji kvůli nízkým příjmům často nemohou využít chudší rodiny, pro které by školkovné mělo největší smysl. „Školkovné míří na nadprůměrně příjmové rodiny, což je ve chvíli, kdy hledáme každou korunu úspor ve státním rozpočtu, věc, o které bychom diskutovat měli,“ vysvětlil tak místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Letos si přitom lidé mohou z daní dle údajů MPSV odečíst školkovné až ve výši 17 300 Kč na každé dítě – a jelikož jde oběžnou daňovou slevu, lze ji čerpat celou, resp. rodiče dostanou nejvýše tolik, kolik za umístění dítěte/dětí do školky reálně zaplatí až do této částky. Maximální výše školkovného je pak každý rok stejná jako aktuální měsíční minimální mzda.

Opozice zásadně nesouhlasí

Opoziční strany, hnutí ANO a SPD, pak se zrušením školkovného vyjádřily jasný nesouhlas. Dle zástupců opozice by zrušení této daňové slevy na rodiny s dětmi tvrdě dopadlo. „Je to naprosto prosociální a prorodinná věc, která pomáhá podporovat rodiny s dětmi,“ uvedla přímo místopředsedkyně ANO Alena Schillerová. Dle Jana Hrnčíře (SPD) je pak daný návrh naprosto nepochopitelný vzhledem k tomu, že v Česku setrvale klesá porodnost a země se potýká s krizí důchodového systému. Přitom však nevychází vstříc těm, kdo mohou vychovat nové generace daňových poplatníků.

Definitivní podobu seškrtání daňových výjimek a úlev by chtěla vládní koalice představit do konce dubna.