V Domažlicích vznikne transfuzní stanice! Chce získat mladé a pravidelné dárce

Ilustrační fotografie

DOMAŽLICKO-KLATOVSKO-SUŠICKO – Pravidelných dárců krve ve věkové skupině padesát plus bohužel ubývá. Tuto situaci v pohraničí Plzeňského kraje má vylepšit zřízení další transfuzní stanice, neboť v současné době zde funguje jen jedna, a to v Klatovech.

Ta vznikne v nemocnici v Domažlicích a chtěla by získat i mladé dárce. Otevře se už 4. dubna a každé úterý od 7:00 do 12:00 zde budou odebírat krev. Počítá se s kapacitou až padesáti dárců. Situaci zatím kompenzuje svého druhu ojedinělá služba – výjezdový odběrový tým. Ten za dárci do plzeňského pohraničí vyjíždí jednou týdně. Například v Sušici je tak za půl hodiny z klubovny domova pro seniory udělána odběrová místnost. Každé úterý stejný výjezdový odběrový tým směřuje do jedné z osmi obcí na Domažlicku a Klatovsku. „Už můj taťka dával krev, takže jsem pokračovatel,“ říká Eva Mešinová, která již 22 let pravidelně dává krev v Sušici.

Staňte se členy FB skupiny Život v Plzeňském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv. Čtěte krimi články pohodlně z jednoho místa na FB skupině Policie v akci – Plzeňský kraj.

V Klatovské transfuzní stanici (zatím jediné v jižní části plzeňského regionu) měli loni téměř pět a půl tisíce odběrů krve. Zhruba čtvrtina z nich byla právě od dárců, za kterými zdravotníci pravidelně vyjíždějí. „Ty dálky jsou veliké, tak pomáháme dárcům, aby nemuseli jezdit za námi do Klatov,“ vysvětluje nelehkou situaci lékařka transfuzního oddělení Klatovské nemocnice Jana Zítková. Větší počet stanic by měl dárcům zkrátit dojíždění a zdravotníci tak doufají, že z těch občasných se stanou i ti pravidelní.