Chovatelé drůbeže mají jasno: omezení chovu, nebo konec. Jaký bude vývoj cen vajec?

Zdroj: Pexels/Magda Ehlers

ČESKO – Chovatelé drůbeže v Česku zejména v posledním roce čelili celé řadě výzev. Od radikálního nárůstu cen energií a krmiv až po další ránu v podobě ptačí chřipky. V jejím důsledku musely být zlikvidovány statisíce nosnic, což se samozřejmě promítlo na jedné straně do cen vajec a na straně druhé dokonce i do jejich nárazové nedostupnosti. Přidá-li se k tomu ještě plánované omezení tzv. klecových chovů, není překvapivé, že mnozí chovatelé jsou v koncích. Proto chtějí své chovy buď redukovat, nebo zcela zrušit. Jak to ale bude s dostupností vajec na českém trhu?

Končíme!

Ať už je to nejistota, vysoké náklady nebo nízké výkupní ceny, v souhrnu se pro řadu chovatelů jedná o „smrticí koktejl“. Přesně o tom minimálně svědčí výsledky průzkumu Agrární komory a Českomoravské drůbežářské unie. Dle něj tak až pětina drůbežářů chce své chovy již letos redukovat, další to plánují na rok 2027. Právě tehdy by měl vstoupit v platnost zákaz klecových chovů. „Co se týká následujících tří let, omezit své chovy zamýšlí necelých 30 % chovatelů drůbeže a necelých 10 % se chytá úplně skončit,“ potvrdila tak Barbora Pánková, mluvčí Agrární komory.

Není divu. Náklady na chovy rostou – zvýšily se dle chovatelů až čtyřnásobně. Výroba jednoho vejce tak přijde v průměru na 3 Kč – ovšem výkupní ceny této hranice ani nedosahují. Přitom ceny vajec na pultech se stále drží na poměrně vysokých hodnotách srovnatelných s podzimem loňského roku. Tehdy stálo plato vajec o 10 kusech 59 Kč, aktuálně se jeho cena dle dat Českého statistického úřadu pohybuje na hranici 60 Kč. Poptávka po vejcích přitom před Velikonocemi roste a letos je zmiňované plato o 10 kusech o cca 24 Kč dražší než loni.

Smrtící ptačí chřipka

Za vysoké ceny dle agrárníků ale mohou nejen vysoké náklady na chov, ale i ptačí chřipka. Ta vedla k nucené likvidaci řady chovů a také nedostatku vajec. Situace na trhu by se ale dle Agrární komory měla v dohledné době zlepšit a vejce zlevnit. „Může to být dáno tím, že nové chovy začnou snášet, vejce se také více dovážejí. Kromě toho ohledně cen vajec probíhá také šetření Antimonopolního úřadu,“ uvedla tak Gabriela Dlouhá, tajemnice Agrární komory ČR. A faktem je, že v některých vybraných akcích je možné vejce již sehnat za nižší částky než za výše uvedenou průměrnou cenu.

České slepice ubývají

Počet chovaných slepic se v ČR v průměru pohybuje kolem 7 milionů. Letos v lednu bylo ale ve velkochovu v Tachově právě kvůli ptačí chřipce utraceno tři čtvrtě milionu nosnic, tj. 15 % všech slepic v Česku. Ptačí chřipka se na našem území poprvé vyskytla v roce 2006 a od té doby stála nejen životy milionů kusů drůbeže, ale také miliony korun. Vláda totiž chovatelům následně vyplácí kompenzace. Jen letos by tak na nich mělo být vyplaceno dle odhadů až 300 milionů, protože chřipka zasáhla jedny z největších českých chovů.

ČR přitom z hlediska produkce vajec není soběstačná a část produkce dokupuje. Při dalším plánovaném omezení chovů je pak jasné, že se soběstačnost se ještě sníží. Aktuálně činí roční průměrná snůška konzumních vajec cca 2 mld. kusů, dalších 650 mil. vajec se dováží ze zahraničí.