Co na to říkáte? Na budově Komerční banky v Klatovech se opět budou tyčit sochy

Ondřej Koníček, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

KLATOVY – Je tomu už zhruba půl století, co z dnešní budovy Komerční banky na náměstí (původně objekt městské spořitelny postavený ve třicátých letech 20. století) byly odstraněny čtyři alegorické sochy.

Ty symbolizovaly průmysl, zemědělství, obchod a spořivost. Zub času však na nich nepříznivě zapracoval. Sochy se začaly rozpadat, a tak kvůli nebezpečnosti musely někdy v polovině šedesátých let 20. století z objektu pryč. Již dlouho však toto prázdné místo na budově Komerční banky nebude zet prázdnotou. Letos se totiž přesně na jejich místech objeví jiné sochy od Aleše Nováka v rámci dalšího ročníku projektu Sochy v ulicích města Klatov, který pořádá Galerie Klatovy/Klenová ve spolupráci s městem. „Půjde o sochy z kašírovaného polystyrenu v životní velikosti z cyklu „O nestálosti srdce a o Bohu jako posledním cíli“. Navrátí se nám tak trochu silueta budovy, která už dávno zmizela,“ říká místostarosta města Martin Kříž.

Staňte se členy FB skupiny Život v Plzeňském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv. Čtěte krimi články pohodlně z jednoho místa na FB skupině Policie v akci – Plzeňský kraj.