UFO z doby ledové: Co je pohřbeno hluboko pod zemí v ulici estonského Tallinnu?

Ilustrační obrázek. Zdroj: www.pxfuel.com

Všechno začalo roku 1984, kdy měl být v estonském Tallinnu rozšířen místní potok. V hloubce necelých osmi metrů se vrták zlomil, narazil totiž na tvrdý předmět, který práci znemožnil. Dělníkům se s pomocí diamantového klínu podařilo odštípnout z předmětu vzorek.

Záhadný objekt

Ten byl zkoumán v mnoha výzkumných ústavech, nakonec se potvrdilo, že jde o slitinu železa, titanu, stříbra, gallia, niobu, thoria a india. Badatele překvapila jeho odolnost vůči kyselinám i vysokým teplotám. Brzy bylo jasné, že se jedná o technicky vyrobenou slitinu, tedy že pod ulicí Tallinnu leží v osmimetrové hloubce nějaký umělý objekt.

Další výzkumy ukázaly, že objekt v zemi je zřejmě kruhového tvaru a je obklopen silným magnetickým polem. Zároveň bylo zjištěno, že je objekt pohřben v moréně, takže je zkrátka nemožné určit jeho původ. Morény jsou totiž tvořeny hlavně ze špatně vytříděného materiálu na okraji ledovců, ze směsi od velkých balvanů až po malé jílové části. Morénu lze najít kupříkladu na okraji oblasti, kam v době ledové zasahoval ledovec. Jelikož je v Tallinnu moréna stabilní, znamená to, že objekt sem musel být dopraven současně s pohybem ledovců v poslední době ledové – to už však je více než 10 tisíc let.

Kdo by v té době byl schopen vyrobit takovou slitinu? A k čemu by taková věc sloužila člověku na tehdejší úrovni? Leží tam tedy snad zbytky UFO?

Nebezpečný fenomén

Záhadologové se zabývali též osudy lidí, kteří měli s nálezem něco společného – podle nich se stali oběťmi jakéhosi „prokletí“ nebo spíše nějakého neznámého fenoménu. Na infarkt krátce po nálezu zemřel majitel pozemku, kde byl objekt objeven. Pak náhle zemřel estonský vědec, který transportoval první vzorek. Další vědec zkoumající vzorek byl stižen náhlým ochrnutím všech končetin.

V sousedním domě začal řádit jakýsi poltergeist, kdy se předměty pohybovaly samy od sebe a odněkud vycházel hluk. I jiné lidi, kteří měli s předmětem co do činění, jakoby postihly nějaké nehody, ovšem místní obyvatelé nebyli nějak zvlášť překvapeni.  Označili totiž ulici za „prokleté místo“, kde mají hlavně děti strach bydlet.

Objekt M

Objekt byl opatřen názvem objekt M a začalo vyšetřování, které podléhalo nejvyššímu stupni utajení, ostatně celá ulice byla uzavřena armádou. Bylo posléze zjištěno, že objekt v zemi má prý tvar elipsy a leží šikmo v hloubce 8 – 10 metrů. S pomocí nejmodernějších technických prostředků byla nově provedena analýza původního úlomku. Bylo v něm zjištěno ještě asi 30 dalších kovových prvků.

Celou věc dostal na starost Geologický institut Estonské akademie věd, současně byl vydán z Moskvy rozkaz o přísném utajení. Byly rozšiřovány zvěsti, že se jedná o slévačské formy starých Estonců. Teorie o mimozemském objektu se přesto udržela a není divu – spolehlivou odpověď však neznáme.