Jaro je tu! Z rokycanských fontán už opět prýští voda

ROKYCANY – Jarní sezona je zde. Tuto skutečnost potvrzují i rokycanské kašny a fontány, které se během třetího dubnového týdne opět uvedly do svého provozu.

Týká se to konkrétně kašny na Masarykově náměstí a u Základní školy ulice Míru, a fontány Kamenná stuha v parku U Plzeňské brány a ve Spilce pod Masarykovo náměstím. Samozřejmě, že všechny jsou po setmění krásně nasvíceny. V provozu už je také pítko na pěší zóně v Palackého ulici. „Před zahájením sezony prošly kašny i fontány servisní prohlídkou technologií, všechny byly v pořádku. Kašny prochází kontrolou vždy na jaře a na podzim. Při jarní údržbě jsou demontovány dřevěné kryty kašen, vše je vyčištěno, a kromě technologií jsou zkontrolovány i samotné nádrže na vodu,“ vysvětlila Jana Švorcová z Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany, která má správu vodních prvků ve své gesci. Naposledy prošla větší opravou kašna na Masarykově náměstí v srpnu 2022, kdy restaurátoři čistili a doplňovali pískovec a zároveň muselo být vyměněno čerpadlo na vodu. Roční provoz kašen a fontány vyšel město v roce 2022 na 655 tisíc korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v Plzeňském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv. Čtěte krimi články pohodlně z jednoho místa na FB skupině Policie v akci – Plzeňský kraj.

Je třeba si pamatovat a vézt k tomu i své děti, že voda v kašnách není v žádném případě určena k pití. Tu je totiž z důvodu udržení její čistoty ve veřejném prostoru a ochrany složité technologie fontány nutné chemicky upravovat. K uhašení žízně tak slouží pouze pítka v již zmíněné Palackého ulici.

Zdroj: Město Rokycany