Záhada Velkých jezer: Co je příčinou mizení lodí a letadel v této oblasti?

Huronské jezero. Zdroj: www.commons.wikimedia.org

I v dnešní době se může stát, že na moři zmizí loď a už nikdy není nalezena. Může se ale něco takového odehrát i na vnitrozemských vodách? Je to vůbec možné?

Velká jezera

Pravděpodobnost zmizení lodí ve vnitrozemí je malá, ne však nemožná. Pět vzájemně propojených Velkých jezer Severní Ameriky – Michiganské, Huronské, Erijské, Hořejší a Ontario – má špatnou pověst. Vlastně jde o jistou podobnost s Bermudským trojúhelníkem nebo „Ďábelským mořem“ u břehů Japonska.

Francouzští kolonizátoři objevili tato jezera asi před 300 lety a od té doby tam došlo k velkému počtu zmizení lodí, zpravidla se tyto události nepodařilo objasnit. Tomu odpovídají i některá pojmenování různých míst těchto jezer – kupříkladu zátoce Whitefish Bay ve východním cípu Hořejšího jezera místní lidé přezdívají hřbitov lodí.

Konkrétní události

V roce 1804 vyplula z Yorku (dnešní Toronto) loď jménem Speedy. Osazenstvem lodi byli soudci a vládní úředníci a indiánský vězeň, který měl být popraven v Newcastlu. Loď měli řídit dva zkušení kapitáni, kteří se měli střídat ve velení. Kapitán James Richardson prý měl jakousi zlou předtuchu, i když jen mlhavou, přesto se snažil soudcům i úředníkům tuto plavbu nějak rozmluvit.

Samozřejmě se mu to nepovedlo, neuvedl totiž žádný pádný důvod. Navíc musel předat funkci svému kolegovi, kterým byl Thomas Paxton. Jenomže brzy poté, co vypluli, se strhla hrozná bouře. Loď se ale plavila plnou rychlostí dál. Řítila se však do neznámých míst – Speedy ani její posádku už nikdy nikdo neviděl.

Na Ontario vypluly také americké fregaty Scourge a Hamilton, bylo to v době války mezi Anglií a USA. Pluly k přístavu Niagara. Náhle se obě lodi převrátily, v ten samý moment. Zmizely pod hladinou, z celého osazenstva obou lodí se zachránilo pouze deset mužů, přičemž žádný z nich nedokázal vysvětlit, jak a proč k tragédii došlo.

V listopadu 1856 zmizelo na jezeře Ontario během jednoho jediného týdne více než třicet lodí. A to ještě není nejvíc – v listopadu roku 1913 se během čtyř dnů potopilo čtyřicet lodí.

Smutné je, že v dnešní době se v oblasti Velkých jezer ztrácejí nejen lodě, ale i letadla. Jsou na vině špatné povětrnostní podmínky? Nebo za vše mohou i nějaké neznámé síly?