I malý pták může způsobit velké starosti. Pokud vám znečistí karoserii, není radno otálet

Foto: Rýdlová J.

Zatímco romantik si představí jaro v podobě rozkvetlých stromů a zpěvu ptáků v jejich korunách, řidič realista si představí zejména znečištěnou kapotu svého naleštěného motorového miláčka. A mimoděk se v něm začne vařit krev. Není divu. Odstranit exkrement, který létající tvor upustí, absolutně nedbaje, kam dopadne a v jakém množství, je často poměrně nechutná a dosti obtížná aktivita. Navíc se zde hraje o čas. Proč neotálet a jak si nejlépe poradit, když nemáte po ruce žádné speciální přípravky?

Bez garáže a bez mytí

Pokud nemáte garáž a parkujete celoročně venku, pak jste se patrně vzdali představy, že vaše auto bude neustále nablýskané. Smířili jste se s tím, že jeho barva občas jen nesměle prosvítá pod vrstvou prachu či pylu a také že k němu tu a tam přilne nějaká ta padající nečistota. Jenže zejména v případě ptačího trusu nestačí, pokud auto vezmete jednou za kvartál do myčky. Do té doby totiž ptačí trus řádně zatvrdne a v podstatě se stane součástí karoserie vašeho auta. A pokud ho přece jen odstraníte, následky už zůstanou viditelné napořád.

Ptačí trus jako časovaná bomba

Ptačí trus obsahuje silně korozivní látky a kyseliny, které dokážou lak na karoserii výrazně poškodit, a to nejen jeho vrchní vrstvu, ale i do hloubky. Nebezpečná je zejména situace, kdy je takto znečištěné místo vystaveno přímému slunečnímu záření a kdy se navíc teplota karosérie prudce zvýší (v podstatě situace naprosto typická pro většinu parkovacích ploch, kde stín budete hledat jen stěží). V takto narušeném místě se může časem spustit i obávaná koroze. Takže se zdaleka nejedná jen o estetický problém, ale také o problém ryze praktický.

Jak si rychle a účinně poradit

K odstranění nejen ptačích exkrementů, ale také přiškvařených much a jiných radostí dnes zakoupíte řadu nejrůznějších chemických přípravků. Pokud je však nemáte po ruce, stačí se držet těchto rad:

  • Ptačí trus odstraňte co nejdříve.
  • Nikdy jej neodstraňujte nasucho. Nesnažte se jej nijak seškrábat, ani suchým papírovým ubrouskem či suchým hadříkem. Poškodíte si lak.
  • Znečištěné místo vydatně namočte, nejlépe vlažnou vodou. Zejména u holubů, kteří dokážou vypustit skutečně velkou dávku, a to i těsně za sebou, počítejte s tím, že exkrement se bude namáčet, měknout a uvolňovat postupně. Navíc mnohdy velmi neochotně. Místo je potřeba namáčet opakovaně a opatrně stírat namokro jemným hadříkem.
  • Další možností je přiložit na znečištění vydatně namočený hadr, který ještě polejte (i opakovaně) vodou. Trus či hmyz postupně nasaje vlhkost a půjde snadněji, a hlavně šetrněji, odstranit.
  • Vyhněte se polévání rozpálené karoserie, na kterou navíc praží přímé slunce, studenou vodou.
  • Auto se doporučuje preventivně voskovat (ať už ručně nebo v myčce horkým voskem). Špína k laku tolik nepřilne, tudíž jde snadněji odstranit. Navíc vosk zacelí drobné rýhy a škrábnutí v laku.

Pokud to je možné, zejména na jaře a počátkem léta, neparkujte pod stromy. Ptáci jsou v této době velmi aktivní, krmí svá mláďata. Navíc stromy kvetou, takže se na vašem autě kromě ptačího trusu usadí také pyl a lepkavé květy. V horším případě směsice všeho.