Digitální občanky, řidičáky a žádná rodná čísla. Těšte se na budoucnost roku 2025!

Zdroj: Pexels/JÉSHOOTS

ČESKO – Digitalizace je nevyhnutelná a nepochybně praktická. Ovšem jen za předpokladu, že digitální systémy fungují, jak mají – a jsou vzájemně propojené. Bohužel jak již česká praxe opakovaně prokázala, rádi zavádíme změny, které jsou hezké na pohled, v rovině praktické jsou ale spíš nefunkční komplikací. Jak to bude s digitalizací dokladů a rušením rodných čísel?

Digitální doklady: proč ne?

Se situací, kdy je třeba prokázat se doklady, které ale zůstaly ležet třeba doma na stole, se jistě někdy potýkal každý. Zatímco mobilní telefon je v našich kapsách všudypřítomný, s doklady je to již o poznání horší. Není tedy divu, že se zrodila myšlenka právě na digitalizaci dokladů, jako jsou občanský či řidičský průkaz. Již od příštího roku by tak mělo být možné prokazovat se při ztotožnění e-občanským průkazem nahraným ve speciální aplikaci. Během tří let by mělo být dokonce možné užívat tuto elektronickou verzi průkazu také na evropské úrovni. Změna by se ale měla dotknout i řidičských průkazů. Jak vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka, díky plánovaným změnám by totiž řidičům mělo být umožněno, aby se při silniční kontrole prokázali jakýmkoliv dokladem totožnosti. A to navíc nejen fyzickým, ale i elektronickým – tedy klidně i elektronickou občankou.

Rozhodně se ale není třeba bát, že byste se např. v situaci, kdy se vám vybije mobil, ocitli v koncích. Klasické průkazy, na něž jsme zvyklí, zůstanou v platnosti i nadále. „Plánované změny samozřejmě neznamenají, že klasické plastové kartičky tak, jak je známe, končí. E-doklady budou jen jejich elektronickou alternativou,“ ubezpečil ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Vývoj aplikace e-doklady má ve své gesci Digitální a informační agentura. „Po uvedení do provozu budou v aplikaci dostupné údaje z evidence občanských průkazů. Aplikaci tedy bude možné použít při fyzickém prokázání totožnosti,“ upřesnila její mluvčí, Karolína Sieglová. Podobný typ aplikace přitom vyvinula Státní tiskárna cenin již před čtyřmi lety. Uživatelé do ní mohli doklad nahrát a následně jen zvolit informace, které budou zobrazeny, a to po přihlášení pomocí hesel, kódů a biometriky. Digitální informační agentura tak chce se Státní tiskárnou cenin spolupracovat a její know-how využít.

Zrušení rodného čísla: proč ano?

Zatímco digitalizace dokladů se jeví jako poměrně rozumný nápad, nic takového rozhodně nelze říci o návrhu, který vláda schválila již v roce 2009. Dle něj by Česko mělo kompletně zrušit rodná čísla, jež jsou zcela běžně užívána ke ztotožnění, a nahradit by je měly tzv. bezvýznamové směrové identifikátory. Proč? Podle rodného čísla lze prý poznat pohlaví a údaje o narození. Což je špatně. Oproti tomu nové identifikátory mají být tvořeny kombinacemi písmen a číslic, přičemž znaků v nich má být celkem 32. Pokud tedy má dnes někdo problém zapamatovat si rodné číslo, identifikátor jej jistě nadchne. A to i proto, že jeden nebude stačit – pro komunikaci s každým jednotlivým subjektem by měl být totiž třeba jiný.

Dle odpůrců je celá tato změna zbytečná a extrémně náročná. Vláda má teď již jen poměrně krátký prostor k tomu, aby zavedení tohoto – navíc extrémně drahého – opatření znovu odsunula. Pokud tak neučiní, budeme se sice brzy prokazovat elektronickými průkazy, ale vzhledem k tomu, jak „skvěle“ v minulosti fungovaly jiné elektronické projekty (třeba covidová aplikace Tečka), dost možná se naše identity jen rozplynou v nefunkčním systému nul a jedniček.