Pečená pochoutka z tvarohu. Jak na tvarožník

Foto: Rýdlová J.

Tvaroh je velmi vděčnou potravinou. Můžeme jej připravit na slano i na sladko a je k dispozici po celý rok. Z nutričního hlediska je bohatým zdrojem bílkovin a v neposlední řadě také vápníku. Je lehce stravitelný. Má nízký glykemický index, je tedy vhodný i tehdy, jestliže si hlídáme hmotnost nebo patříme mezi diabetiky. Jeho konzumaci by se však měli vyhnout ti, kteří trpí problémy s trávením mléčných výrobků. Pomazánky a nádivky z tvarohu nevyžadují zpravidla žádnou složitou přípravu. Podobně to je i s dnešním receptem na tvarožník.

Suroviny na těsto

  • 170 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 100 g tuku na pečení (máslo, Hera)
  • 1 žloutek

Suroviny na náplň

  • 500 g měkkého tvarohu (ne nízkotučný)
  • 50 g cukru
  • trochu šťávy z pomeranče, případně chemicky neošetřené kůry
  • ½ vanilkového pudinku
  • 1 bílek na sníh
  • 1 lžíce hr. mouky
  • 1 lžička pr. do pečiva

Postup

Z mouky, cukru, žloutku a tuku vypracujeme těsto. Mouku přidáváme postupně v potřebném množství tak, aby nám vzniklo těsto, které následně vyválíme. Klasickou pšeničnou mouku můžeme smíchat s menším množstvím jiné mouky, např. špaldové. Množství surovin vystačí na kulatou formu o průměru 23 cm.

Tvaroh utřeme s cukrem, pudinkovým práškem a šťávou z pomeranče. V mícháme tuhý sníh a na konec přidáme prášek do pečiva, který jsme nejdříve smíchali s moukou. Připravenou tvarohovou náplň rozetřeme na těsto a dáme péci. Když se těsto odlepuje od okrajů formy a tvaroh mírně zezlátne, je upečeno.

Tip

Do tvarohové náplně můžeme před pečením vmíchat ovoce, např. trochu zamražených malin a borůvek (v obchodech tzv. lesní směs).