Letní vedra dávají vaší lednici dost zabrat. Jak se k ní správně chovat a nezvyšovat zbytečně její spotřebu

Letní tropické teploty dávají zabrat nejen nám, lidem, ale také našim elektrospotřebičům. Klasickým případem je lednice. Kdyby se nám pokazila, do dvou dnů bychom mohli téměř celý její obsah vyhodit. Také o chlazených nápojích by se nám mohlo jen zdát. Jak o ni pečovat v letním horku, aby stále dobře chladila? Asi tušíte, že nastavit ji na maximum není ideální řešení. Nehledě na to, že vyšší odběr elektřiny se při dnešních cenách zákonitě projeví na faktuře.

Teplota ovlivňuje spotřebu

Obecně se doporučuje nastavit teplotu v lednici na 4 až 5 °C (v mrazničce – 18 °C). Tato teplota je pro uchování potravin dostačující. Je rozhodně zbytečné nastavovat s příchodem léta lednici automaticky na maximum. Uvádí se, že snížení teploty o 2 °C, znamená zvýšení spotřeby až o 15 %.

Kam správně umístit potraviny

Je dobré vědět, že teplota uvnitř lednice, na rozdíl od mrazáku, není všude stejná. Málokdo si při koupi nové lednice studuje manuál, často však ke své škodě. Dozví se v něm totiž, kam správně umístit konkrétní potraviny. Většinou platí, že nejtepleji je ve vrchní části lednice. Zde umístěte např. vařené jídlo. Do střední části uložte sýry, salámy, máslo atd. Nejnižší teplota je zpravidla ve spodní části. Zde patří potraviny, které se rychle kazí, např. ryby, syrové maso. Pro uchování zeleniny slouží speciální boxy.

Pozor na to, co dáváte do dveří

Teplota ve dveřích díky jejich otevírání totiž velmi kolísá. Zde patří např. trvanlivé potraviny (např. kečupy, kompoty, pivo). Tyto v podstatě, pokud nejsou otevřené, v lednici vůbec být nemusí. Nedoporučuje se zde dávat vejce (ačkoli dveře jsou zpravidla vybaveny stojánkem na vajíčka). Vejce jsou totiž citlivá na časté změny teplot, a mohla by rychleji podlehnout zkáze, proto je bezpečnější je umístit do vnitřní přihrádky se stálou teplotou.

Jaké potraviny do lednice nedávat

Čím chladnější potraviny do lednice dáte, tím lépe. Pokud jste nesli nákup v třeskutém mrazu, pak s ním ihned šup do lednice. Obvykle do lednice dáváme potraviny mající pokojovou teplotu. Zbytky od oběda tedy nikdy nedávejte do lednice teplé, ale přesvědčte se, že již vychladly. Teplé jídlo zbytečně zvýší teplotu v lednici, navíc vzniklá pára bude zbytečně kondenzovat na stěnách lednice.

Jak moc lednici zaplnit

Na celkovou teplotu v lednici a také na její spotřebu má výrazný vliv zaplněnost lednice. Ideálně by měla být zaplněna ze 2/3. Vychlazené potraviny totiž pomáhají udržovat stabilní teplotu.  Provoz prázdné či přeplněné lednice je značně neefektivní.

V lednici nevětrejte

Známe to patrně všichni. Otevřeme lednici, načež do ní zíráme a uvažujeme, co bychom si vzali k snědku. Tím jí ovšem prokazujeme medvědí službu. Zejména pokud ji otevřeme dokořán, velmi rychle nahradíme pracně vychlazený vzduch uvnitř okolním teplým vzduchem a termostat se může zbláznit. Promyslete si tedy předem, co vše z lednice potřebujete, dveře neotevírejte dokořán a následně je důkladně zavřete.

Umístění lednice

Rozhodně není jedno, kam svou lednici umístíte. Má-li vám dobře a dlouho sloužit, je potřeba vzít v úvahu několik skutečností. Rozhodně by neměla stát na místě, kde na ni bude pražit slunce nebo blízko hřejícího topení. Nejčastější chybou ovšem je, když ji těsně přirazíme k dalšímu kusu nábytku nebo ke zdi. Lednice potřebuje kolem sebe ze všech stran trochu prostoru, aby se zbytečně nepřehřívala. Ačkoli uvnitř chladí, sama je zdrojem tepla. Zejména v letním horku se lednice (zkuste si sáhnout na její boky) může velmi zahřívat a je nezbytně nutné, aby teplo mohlo proudit pryč.