Typickým ovocem našeho českého podzimu jsou jablka. Pokud máte zahrádku, tak krásná jablka putují do sklepa na později, ale ta padaná je potřeba zužitkovat co nejrychleji. Čerstvá jsou skvělým zdrojem vitamínů. Pečená vitamínů obsahují méně, ale stále jsou zdrojem cenné vlákniny a dalších cenných látek.
Proč si jablek cenit
Zralá jablka obsahují řadu látek prospěšných našemu zdraví. Z minerálů se jedná např. o sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, zinek nebo mangan, z vitamínů vitamín C, D, E a řadu B vitamínů. Jablko obsahuje také tolik důležitou vlákninu, která podporuje činnost našich střev a trávení jako celku. Nezapomeňte, že velká část zmíněných prospěšných látek je uložena ve slupce, tudíž bychom měli jíst jablka právě se slupkou.
Alespoň jablko denně
Jedno anglické přísloví říká An apple a day keeps doctor away, což znamená, že jedno jablko denně odežene doktora. Odborníci by patrně doporučili denně jablka dvě plus další ovoce a zeleninu.
Jablkový perník s povidly a kokosem
Suroviny
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- ½ hrnku cukru
- 2 vejce
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek oleje
- 1 kypřící prášek do perníku
- Kakao, perníkové koření, skořice, kokos
- 2 velká jablka
- Marmeláda (povidla)
Postup
Cukr rozmícháme se žloutky, postupně za stálého míchání přidáme kakao s kořením a olej, mouku, z níž trochu oddělíme, a vodu. V mouce, kterou jsme si dali stranou, rozmícháme prášek do perníku a přidáme ji do vzniklé hmoty.
Jablka nastrouháme na střední velikost a prosypeme skořicí, můžeme přidat vanilkový cukr. Vmícháme je do těsta a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh. Těsto vlijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem, případně do remosky a upečeme. Dávka vystačí na pekáček 32 cm x 24 cm (perník bude vysoký) nebo pekáček větších rozměrů, (perník bude nižší), případně na velkou remosku (průměr 29 cm).
Po vychladnutí perník natřeme marmeládou nebo povidly a posypeme kokosem.