Stát nakoupil nejlevnější antigenní testy v celé Evropě

Antigenní testy představují rychlou a jednoduchou možnost, jak i v domácích podmínkách detekovat přítomnost viru SARS-CoV-2. Jaké mají tyto testy konkrétně výhody a jak se správně používají?

V čem tkví výhody antigenního testování

Působení testu je založeno na detekci antigenu, který je specifický právě pro koronavirus SARS-CoV-2. Význam má tento typ testování především po nástupu onemocnění, kdy již organismus nese větší virovou nálož.

Antigenní testy mají přibližně 90% senzitivitu, což znamená, že jsou schopny odhalit 9 z 10 pozitivních jedinců. Testování je spolehlivé i při detekci nové mutace omikron.

Přesnost těchto testů je o něco nižší než v případě PCR testů, které se využívají pro potvrzení nákazy, nicméně jde stále o efektivní nástroj, který pomůže snadno odlišit již nakaženého člověka, případně jedince trpícího jiným typem respiračního onemocnění.

Plošné testování antigenními testy lze proto jednoznačně považovat za jeden z pilířů zvládání koronavirové pandemie.

Kde všude je možné antigenní testy používat

Testy jsou určeny pro testování všude tam, kde se vyskytuje vyšší koncentrace osob, například při testování v zaměstnání.

V tomto případě si navíc všichni zaměstnavatele působící na území České republiky mohou v souladu s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví účinným od 17. 1. 2022 zažádat o příspěvek na test, pakliže se jedná o test povolený SÚKL, případně výjimkou z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví.

Antigenní test lze použít i v domácích podmínkách. Při laickém testování nejsou kladeny nijak vysoké nároky na správnost použití ani vyhodnocení. Vzhledem k neinvazivitě jsou testy vhodné i pro děti včetně povinného testování ve školách. Do škol se konkrétně za rekordně nízkých necelých 14 Kč za kus aktuálně dostanou testy Singclean.

Samotesty jsou v současné době již v dostatečném počtu běžně dostupné v lékárnách kamenných i internetových a jejich ceny se běžně pohybují v řádech desítek korun.

To umožňuje testovat se dle potřeby, například před návštěvou starších příbuzných či jiných osob náležejících do tzv. ohrožené skupiny se zvýšeným rizikem závažného průběhu nákazy covid-19. Antigenní testy lze považovat za levnou metodu, která může však může významně napomoci individuálně každému jedinci k ochraně zdraví vlastního i zdraví jeho okolí.

Jak se správně provádí antigenní test

Správné provedení testu podléhá pouze několika základním pravidlům. Před odběrem doporučuje návod se vysmrkat, následně by měl testovaný zasunout tyčinku přibližně 2,5 cm hluboko do nosní dírky. Vnitřní stěnu nosu je tyčinkou nutné cca 5x obkroužit.

Tím se získá dostatečné množství sekretu, z něhož je posléze možné účinně vyhodnotit případnou pozitivitu. Výsledek testování je znám přibližně do 15 minut.

Na pozitivitu testovaného upozorňuje přítomnost druhého testovacího proužku, přičemž proužek může být i slabší. I to však indikuje, že je test pozitivní. Druhý, kontrolní proužek je vidět u každého testu. Pokud se kontrolní proužek nezobrazuje, neměl by test být považován za relevantní.