Duben, na zahradě už konečně budem…

Každý zahrádkář nebo chalupář se těší, až mu počasí dovolí prohlásit jarní sezónu za zahájenou a on se pustí do práce a plánování. S příchodem jara totiž nastane čas nejen pro pravidelnou údržbu, ale také realizaci proměn tak, aby zahrada dál vyhovovala našim potřebám.

Milovníci zahrad vědí, že příroda už se probouzí a je čas přemýšlet o letošním uspořádání svého zeleného „obývacího pokoje“. Přístup majitelů zahrad a rodinných domů ke svému okolí se totiž za posledních dvacet let rapidně změnil. Venku chceme méně pracovat a více odpočívat. Lidé se stále méně pouštějí do pěstování ovoce a zeleniny na plošných záhonech a raději přecházejí k alternativnímu pěstování užitkových rostlin na malém prostoru, třeba jen v květníku na balkoně. Volná plocha kolem domu už ani neslouží k vysazování, dříve tolik oblíbených, květinových záhonů či skalek a přeměňuje se v místo pro trávení volného času a relaxaci. Krátce střižený, hustý trávník je u moderních domů samozřejmostí a bývá především chloubou pána domu. I tento trend už ale pomalu končí.

Do módy se vrací trávníky nejen pro lidi

Anglický trávník je na pohled možná krásný a na došlap pohodlný, ale ze zahrady vytvoří sterilní prostor. Klasická středoevropská luční pestrost ustoupí, až zcela vymizí. Dříve se trávníky sekaly dvakrát, třikrát ročně a jejich druhová pestrost byla mnohem větší. Dnešní sekačky veškerou trávu vysají a vzniká „sterilní tráva“, kde hmyz nenajde žádnou potravu. Ze zahrad tím mizí včely, motýli a další užitečná fauna. Přivést do zahrady zase život je přitom snadné. Stačí vybrat část pozemku, kde na jaře zasejete luční směs a vytvoříte si vlastní květnatou louku z osiva vhodného pro naše území. V prvním roce sice bude na vaší louce růst hlavně tráva, protože luční rostliny si teprve budou připravovat kořínky, ale v dalších letech vám vše vynahradí. Posekat ji stačí nejlépe lištovou nebo bubnovou sekačkou či kosou třikrát ročně. Krása vaší louky a její užitek pro hmyz se projeví ve druhém a třetím roce, kdy se změní v pestrobarevný prostor plný života. A kdo přidá pítko pro včely a zasadí komuli Davidovu, tzv. motýlí keř, může se stát pravidelným pozorovatelem přírody u sebe doma.

Krtek je chráněný zákonem, ze zahrady ho musíme jen přestěhovat 

Hromádky hlíny v trávníku nebo záhonech nevidí žádný zahrádkář rád. Přitom bychom z přítomnosti krtka měli mít radost – je to znakem, že půda je plná života a v dobré kondici. I když ale neničí kořínky rostlin a živí se hmyzem a jeho larvami, kterých denně spořádá tolik, co sám váží, svojí aktivitou maří naši práci. Krtek obecný je podle platné legislativy chráněný živočich a jeho hubení je zakázáno. Pořídit tak můžeme jen odpuzovače a plašiče, které mají krtkovi natolik znepříjemnit život, že se raději odstěhuje někam za klidem, nebo nainstalovat odchytovou past, která signalizuje, když se do ní krtek chytí, a pak ho přestěhovat do bezpečí tam, kde nebude nikomu vadit.

Pečlivé plánování slibuje úspěch, nechte ho nejlépe na odbornících

Tradiční postupy zahrádkářů se v posledních letech mění také kvůli klimatickým podmínkám. Stromy a záhony už u nás nechrání sníh jako dřív a teplotní výkyvy v zimních měsících nastartují aktivitu některých rostlin zbytečně brzy. Zahradníci se tak musí nejdříve soustředit na správné zazimování, stříhání, prořezávání a přesazování ve správný čas a následně vyšší ochranu před suchem a škůdci. A protože na odbornou práci mají být odborníci, vyplatí se takového si pozvat a nechat ho naši zahradu zhodnotit, udělat zásahy, na které si netroufáme, a získat spoustu rad a doporučení do dalších let.

Také přemístění záhonků, nový chodníček, stavba bazénu, ohniště nebo relaxačního koutku či jiné úpravy zahrady je v současné době nutné především pečlivě naplánovat. S rostoucími cenami stavebních materiálů, lidské práce i dopravy budou šikovní kutilové ve výhodě, když si část práce udělají sami. Jinak je třeba počítat s tím, že za loňské ceny už letos řemeslníci pracovat nebudou. S ideálním řešením zahrady pomůže zahradní architekt. Připraví projekt tak, aby zahrada nebyla chaotická, působila jednotně a sloužila svému účelu přesně podle životního stylu majitelů. Nebojte se využít odborných znalostí a společně s architektem vytvořte místo, které bude vaše očekávání opravdu splňovat.