Tragická středa na železnici! V kolejišti na trati mezi Karlštejnem a Berounem stál muž a čekal na smrt

BEROUN – Zbavit se rychle utrpení. To může v těžké krizi přijít snadnější než někam jít a hledat pomoc. Podobnou motivaci měl nejspíš muž, kterého v Srbsku na Berounsku ve středu večer krátce před 19. hodinou srazil rychlík. Střet s vlakem nepřežil.

Tragický událost zastavila na trati provoz téměř na dvě hodiny zastaven. Před 21. hodinou se opět obnovil. Pro rychlíky zajistil dopravce náhradní autobusovou dopravu, některé spoje nabraly až 80 minut zpoždění. Cestující osobními vlaky mezi Karlštejnem a Berounem museli využít autobusy. Zastávka Srbsko byla kvůli vyšetřování příčin události mimo provoz.

Neúprosná statistika

Příčinou a okolnostmi nehody se dál zabývají kriminalisté. Podle prvotních šetření šlo ale zřejmě o sebevraždu. Drážní inspekce od začátku roku eviduje 192 střetů vlaků s osobou při nichž zemřelo 138 osob. Podle údajů Správy železniční dopravní cesty se zabije skokem pod vlak 20 procent sebevrahů.

Pomohly by překážky

Zastavit člověka na cestě ke kolejím, přimět ho se ještě jednou zamyslet a od sebevraždy upustit, mohou podle zahraničních odborníků přitom i jednoduché bariéry. Ztížit sebevrahům přístup k železničním tratím plánují odborníci i v Česku.

Národní ústav pro duševní zdraví pracuje na řešení, které by mělo snížit počty sebevražd na českých tratích. Spolu se správou železniční cesty mapují nejnebezpečnější místa na tratích, kde by v budoucnu měly vyrůst ploty. Má jít o místa s nejvyšším počtem sebevražd v posledních 11 letech