V Příbrami, Berouně, Kolíně a v Poděbradech povedou města dál staronoví starostové!

Ve městech a obcích Středočeského kraje volí noví zastupitelé svá vedení. Někde už mají  hotovo.

Staronoví starostové

„Složením zastupitelského slibu jsme se na následující čtyři roky zavázali k práci pro město a jeho občany. Je nás v zastupitelstvu pětadvacet z celkem sedmi politických uskupení. Společným cílem je odvádět pro město kvalitní práci a mělo by být úplně jedno, zda půjde o návrhy koalice či opozice. Věřím, že se nám to společnými silami bude dařit,“ uvedl staronový starosta Příbrami Jan Konvalinka. Podobně jako on zůstávají v čele svých měst i na další čtyři roky kupříkladu Michael Kašpar, Soňa Chalupová a Jaroslav Červinka.

Příbram

Ve funkci starosty pokračuje Jan Konvalinka z ANO. Místostarostové jsou Vladimír Karpíšek z ANO a Miroslav Peterka z ODS. Město povede koalice ANO a ODS, která má ve 27členném zastupitelstvu těsnou většinu 13 mandátů. V opozici skončilo 5 stran a hnutí.

Beroun

Vítězné sdružení voleb Společně pro Beroun zůstává v opozici. Starostkou je opět Soňa Chalupová z ODS, místostarosty Michal Mišina z ANO a Dušan Tomčo za Nezávislé Berouňáky. Koalice Nezávislí Berouňáci, ODS a ANO má v 21členném zastupitelstvu těsnou většinu 11 mandátů.

Kolín

Starostou je opět Michael Kašpar ze Změny pro Kolín, na postech místostarostů zůstávají Iveta Mikšíková a Michal Najbrt ze stejné strany. Pokračuje i před čtyřmi lety utvořená koalice Změny pro Kolín, Volby pro Kolín a Kolíňáci. Společně mají v zastupitelstvu 20 z 27ti křesel, v opozici skončilo pouze hnutí ANO.

Poděbrady

Jaroslav Červinka je starostou města od roku 2018 a bude jím i nadále. Původně měl kandidovat za STAN, nakonec kandidoval za Nezávislé sdružení. Ke změně nedošlo ani na postech místostarostů. Zvoleni byli Roman Schulz a Miroslav Holas. Staronová vládnoucí koalice má v novém zastupitelstvu 12 hlasů. Je složená ze zástupců vítězného hnutí Nezávislí kandidáti Poděbrady dále ODS a strany Naše Poděbrady.

Starostou dočasně

Mladá Boleslav

Překvapivé řešení našli po komunálních volbách v Mladé Boleslavi. Ačkoli volby vyhrálo hnutí ANO, město první rok a půl povede primátor Raduan Nwelati, lídr druhé ODS. Až poté si funkci převezme lídr vítězného hnutí ANO Jiří Bouška. Koalici sestavili lídři hnutí ANO 2011 a Volba pro Mladou Boleslav, ODS, Starostů a nezávislých a Hlasu pro Boleslav.

Proběhla změna starosty

Mělník

Změnu ve vedení hlásí Mělník. Ctirada Mikeše ze sdružení Mé město střídá ve funkci starosty Tomáš Martinec z ODS, místostarostou bude Petr Kowanda z ANO. Koalice složená z ODS a TOP 09, ANO a Mělník 2022 s podporou Strany soukromníků má v 21členném zastupitelstvu 11 mandátů.

Sedlčany

Novým starostou Sedlčan se stal Ivan Janeček ze Šance pro Sedlčany, vystřídal Miroslava Hölzela z ODS, který už na starostu nekandidoval. Místostarostou zůstal Zdeněk Šimeček z ODS.