Mango. Když pecku nyní zasadíte, za pár týdnů z ní můžete mít pěkný dárek. Jak na to

Zdroj: Max Pixel, free image

Mango vás potěší hned dvakrát. Poprvé svou lahodnou chutí, když jej sníte, a podruhé, když si z jeho pecky vypěstujete novou rostlinku. Má krásné svěží listy, není příliš náročná a hlavně celý zahradnický proces je poměrně jednoduchý. Proces klíčení trvá několik týdnů. Pokud pecku zasadíte ještě nyní, můžete mít to štěstí, že na Vánoce na vás z hlíny vykoukne malé „baby“. Postupně by z něj měla vyrůst sympatická rostlinka, která zkrášlí váš domov nebo kterou můžete obdarovat své blízké. Takový dárek určitě potěší, přitom jej pořídíte téměř s nulovými náklady. Jediné, co budete investovat, je vaše láska a péče. Jak na to?

Vystačíte s mangem z obchodu

K pěstování klidně použijte pecku z manga zakoupeného v obchodě. Vyhněte se nezralým zeleným plodům. Zvolte ty, které jsou zabarveny do žlutočervena. Následně vás čeká velmi příjemný úkol, a to mango sníst, abyste se dostali k pecce samotné. Ta vypadá na první pohled poněkud nedobytně, je totiž pokryta jakoby chlupatou dřevěnou vrstvou. Když však pecku ponoříte na dvě hodinky do vlažné vody a následně necháte odpočinout, vnější obal postupně nabobtná. Bude pak jednodušší jej opatrně za pomocí nožíku naříznout a vytouženou pecku vyprostit ven.

Mango s kořínkem

Miniskleník z krabičky

Někdo radí pecku ihned zasadit, já jsem zvolila (již třikrát, a pokaždé úspěšně) její naklíčení. Pecku umístěte do malé plastové nebo skleněné krabičky s víčkem. Důležité je, aby byla průhledná. Výborně se mi osvědčily plastové krabičky, ve kterých se prodávají saláty a pomazánky na váhu. Z papírové kuchyňské utěrky (dlouho drží vlhkost a nerozpadá se hned) utrhněte jeden díl, který přeložte, navlhčete vodou a zabalte do něj pecku. Na tento miniskleník posaďte průhledné víčko tak, abyste zachovali minimální přístup vzduchu, a umístěte jej doma na teplé a slunné místo. Přibližně po dvou dnech vždy kontrolujte, jestli je papírová utěrka stále vlhká a hlavně, jestli se nikde neobjevuje plíseň, což by byl průšvih. Právě jako prevenci plísně je nutné papírovou utěrku občas vyměnit, zejména pokud získává nepěkně zabarvený vzhled. Pozor, abyste nepoškodili čerstvé kořínky a klíček.

Mango s klíčící rostlinkou

Už to klíčí!

Ve vlhku a teplu začnete brzy pozorovat, že pecka ožívá. Doslova se vám bude každým dnem měnit před očima. Nejdříve se začne klubat kořínek, který bude postupně sílit a rozvětvovat se. Pravda, nebude to kdo ví jaká estetická podívaná, ale časem objevíte také klíček, z kterého poroste samotná rostlinka. Ta už vypadá lépe. To je však již nejvyšší čas pecku zasadit. Můžete tak učinit i dříve, a to jakmile vyraší kořínek.

Mango rostlinka

Jak zasadit

Ideálně se doporučuje kokosový substrát, má totiž neutrální pH a neměly by v něm být choroboplodné zárodky. Mně osobně mango vyrostlo i v klasické hlíně ze zahrady smíchané s koupeným zahradním substrátem. Co však již 6měsíční rostlinka nepřežila, byla má 12denní nepřítomnost, díky níž postupně uschnula. Květináč je lepší větší a vyšší, pecku zasaďte cca 3 cm hluboko, čerstvými kořínky dolů. Samotná rostlina vyraší na okraji pecky, takže pokud chcete, aby vám vyrůstala pěkně uprostřed květináče, pecku nemůžete uložit doprostřed, ale musíte si její pozici promyslet podle klíčku. Prvních cca 6 měsíců nemusíte hnojit. Substrát je vhodný vlhký, ale nikoli mokrý. Nyní v zimě nová rostlinka ocení světlé a teplé místo. Na plody se ale příliš netěšte, údajně začne plodit až po osmi letech, a to pouze za ideálních podmínek.