Užijte si adventního nasvícení nymburských památek. Bude se redukovat jen na určité sváteční dny!

Zdroj: Město Příbram

NYMBURK – Slavnostní osvětlení památek bude více šetřit nymburskou pokladnu. Nasvícení kostela svatého Jiljí, morového sloupu, nebo Gymnázia Bohumila Hrabala a dalších památek a objektů radnice omezila pouze na dohodnuté významné dny po období adventu.

Radní města schválili konkrétní opatření k úspoře energie v provozu veřejného osvětlení. Ke snížení nákladů na svícení nově přispěje redukce slavnostního osvětlení památek a významných objektů, omezení nočního osvětlení a výměna světelných zdrojů.

„Dále jsme snížili intenzitu veřejného osvětlení v průběhu noci, kdy je v ulicích menší provoz,“ uvedl místostarosta Bořek Černý. „Stále jsou také místa, kde svítíme starými zdroji typu koule. Na Náměstí Přemyslovců, v Eliščině třídě, U Sladovny, na Kamenném mostě, v Hradební, Jízdecké, na Malých Valech.  Také v parku Ostrov, na ZŠ Tyršova a nádvoří. Některé původní světelné zdroje v centru města jsou na konci své životnosti. Technické služby je v rámci údržby vymění za LED svítidla. Návratnost této investice jsou dva roky,“ uvedl Bořek Černý.

V místech, kde ještě slouží výbojkové žárovky, tedy v ulicích Komenského, Letců R.A.F., v lokalitě Babín, Severní, v lokalitě Na Hroudách, na okružní křižovatce na obchvatu města a na přechodech pro chodce, dojde k výměně za svítidla LED s řízenou intenzitou osvětlení. Na tento projekt se město pokusí uplatnit dotaci.