Poutní místo Stará Boleslav: Poznejte strážce Palladia země české

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Autor: VitVit. Zdroj: Wikipedia Commons CC BY-SA 4.0
Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Autor: VitVit. Zdroj: Wikipedia Commons CC BY-SA 4.0

Stará Boleslav, středočeská součást dvouměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, je místem smrti knížete Václava a nejstarším mariánským poutním místem v Čechách. Při svých toulkách po naší vlasti byste jej určitě neměli vynechat. Poznejte baziliku Nanebevzetí Panny Marie s Palladiem země české a Klenotnicí.

Stará Boleslav a bazilika Nanebevzetí Panny Marie stráží Palladium země české

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi vznikl na počátku 17. století a je nejstarším českým mariánským poutním místem. Je to místo, kde se uchovává milostný obraz, tzv. Palladium země české. Jedná se o kovový reliéf nesmírné historické hodnoty, spojovaný se Svatováclavskou tradicí.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Navštivte staroboleslavskou baziliku Nanebevzetí Panny Marie, která byla po rekonstrukci otevřena 1. ledna 2020 slavnostní bohoslužbou. Poznejte ji při pravidelných bohoslužbách, nebo se můžete zúčastnit komentované prohlídky, při které uvidíte nejcennější poklad uchovaný po staletí právě v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Je jím reliéf Madony zvaný Palladium země české.
Na západním průčelí v nikách si povšimněte postav českých zemských patronů: sv. Jana Nepomuckého, bl. Podivena, sv. Václava, sv. Ludmily, sv. Vojtěcha a sv. Prokopa. Všichni v ruce drží Palladium.

Interiér kostela Nanebevzetí Panny Marie, Stará Boleslav. Autor: VitVit. Zdroj: Wikipedia Commons CC BY-SA 4.0
Interiér kostela Nanebevzetí Panny Marie, Stará Boleslav. Autor: VitVit. Zdroj: Wikipedia Commons CC BY-SA 4.0

Vykonejte svatováclavskou pouť a uctěte sv. Václava

Milí poutníci, vzdejte hold svatému Václavovi při Národní svatováclavské pouti a připomeňte si jeho odkaz, platný několik staletí. Národní svatováclavská pouť se koná každoročně u příležitosti dne svátku sv. Václava, a to v bazilice sv. Václava i v poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Doprovází ji bohatý kulturní a zábavní program, který probíhá v historickém centru města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav i v přilehlém parku lázní Houštka.

Poutní místo Stará Boleslav – turistické informace

Provoz Poutního místa včetně prohlídek zajišťuje Informační a kulturní centrum Stará Boleslav. Pravidelné prohlídky baziliky Nanebevzetí Panny Marie a kaple blahoslaveného Podivena probíhají v otevírací době Informačního a kulturního centra Stará Boleslav. Palladium země české můžete zhlédnout pouze s průvodcem, po zakoupení vstupenky.

Kam vyrazit na výlet do Staré Boleslavi?

Kraj: Středočeský
Okres: Praha
Město: Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

Kontakt

Informační a kulturní centrum Stará Boleslav
Jungmannova 4
25 001 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

tel.: +420 312 313 312
e-mail: infocentrum@staraboleslav.com
www.staraboleslav.com

Tip na fajn výlet

Poznejte významnou památku se skvostnými sgrafity, kde v průběhu pěti staletí pobývali všichni panovníci Habsburské dynastie. Vítá vás zámek Brandýs nad Labem.