Deficit důchodového účtu bude rekordní, důchodová reforma je nezbytná. Co nás čeká?

Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

ČESKO – Letošní deficit důchodového účtu bude nejvyšší v historii Česka a přesáhne 80 miliard korun, které si vláda bude muset půjčit. Dle zástupců vládního kabinetu by měla pomoci důchodová reforma, jejž návrh již ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje. Co by měla obsáhnout?

Ruku v ruce s inflací rostly od loňského roku důchody již třikrát (naposledy letos v lednu, a to o 800 Kč). Dle dat Ministerstva práce a sociálních věcí si důchodci již polepšili v součtu o více jak 2 500 Kč. Právě kvůli inflaci se ovšem předpokládá, že letos v létě dojde k dalšímu navýšení, a to v průměru o 700 Kč – a to je také důvod, proč zdroje na výplatu důchodů přestávají stačit. Průměrný měsíční důchod totiž vzhledem k jeho rychlému navyšování letos již dosahuje k téměř k 19 tis. korunám. Nově je navíc penzistům – většinou ženám – vypláceno k důchodu také tzv. výchovné, a to ve výši 500 Kč za každé vychované dítě, o které pečovali.

Rekordní schodek

Zatímco loni byl důchodový účet dle aktualizovaných dat Ministerstva financí v mínusu „jen“ 24,4 mld., letos měl schodek dosáhnout k 60 mld. Jenže jej nakonec prohloubí další plánované navýšení penzí, které by mělo proběhnout během léta. Nakonec by tak dluh na důchodovém účtu měl být o 58 mld. vyšší než v loňském roce, což je zároveň nejvíc v novodobé historii Česka. Kritičnost situace si samozřejmě uvědomují i vládní představitelé. „Ukazuje se, že dlouhodobě je to neudržitelné, ten problém je známý mnoho let, nicméně jak se blíží odchod populačně silných ročníků do penze, tak nabývá na naléhavosti,“ uvedl tak pro Českou televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Kabinet se tedy upíná k tomu, že pomůže důchodová reforma – a plánuje ji představit během letošního roku. Dle lídrů koaličních vládních stran by reforma mohla zpomalit růst penzí a mohlo by dojít také k navýšení věku odchodu do důchodu. „Jsme zodpovědná vláda, v letošním roce představíme systémové změny některých parametrů, které by vedly k tomu, že systém penzí bude udržitelný,“ dodal Stanjura.

Důchodová reforma na obzoru?

Návrh důchodové reformy má prý již ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) připravený. Změny by se dle jeho slov měly týkat i valorizačního mechanismu, podle kterého se důchody stanovují. Jurečka chce také prosadit, aby lidé v náročných profesích mohli jít do penze dříve bez krácení, a naopak pro ty s méně náročnou prací by mohl kabinet hranici ochodu do důchodu spolu s prodlužující se průměrnou délkou života posunout (aktuálně je hranice pro odchod do důchodu stanovena na 65 let). „Budu rozhodně chtít mnohé parametry upravit a změnit, dokud ale detaily neprodiskutuji s vládními koaličními partnery a opozicí, nechci přes média nic sdělovat,“ dodal Jurečka.

Podle Aleny Schillerové (ANO) je třeba bavit se o systému nastavení valorizací důchodů a také o tom, jak řešit nastávající rozevírání pomyslných nůžek. „Je třeba hovořit otevřeně o tom, jak motivovat lidi, aby si na důchod také spořili,“ shrnula přímo s tím, že případnému navyšování věku odchodu do důchodu musí předcházet důkladná analýza. Dle Josefa Bernarda (STAN), předsedy sněmovního rozpočtového výboru, však Česko navýšení věku odchodu do důchodu do roku 2030 nemine.

Jediná shoda, která zatím v souvislosti s důchodovou reformou panuje, je, že se na ní musí shodnout vláda i opozice. Jedině tak bude zajištěno, že zavedené změny budou trvat déle než jedno volební období.