Z Prahy do Brandýsa trolejbusem. Obludné stožáry v obcích téměř nebudou

Trolejbus v Teplicích

STŘEDOČESKÝ KRAJ – S přípravou trolejbusové linky do Brandýsa nad Labem vedení kraje výrazně pokročilo. Hejtmanství má už vybraného zpracovatele projektové dokumentace, která zohlední námitky starostů a obyvatel. Jméno vítězné firmy zatím kraj nechce před ukončením připomínkové lhůty oznámit.

Zvítězil kompromis

Proti původnímu konceptu trolejbusové linky se obce na plánované trase bouřily. Představa úseků s nevzhlednými sloupy ulicích se jim vůbec nelíbila. Obce na trati tak nově nakonec zůstanou trolejemi téměř nedotčené a získají navíc opravené zastávky, které jsou součástí projektu.

Troleje na půlce trati

Hybridní trolejbusy mají jezdit ve dvou středočeských obcí a jednom městě. Na 22,2 km dlouhé lince z  pražských Vysočan do Brandýsa nad Labem bude „zatrolejovaná“ v obou směrech přibližně jen polovina trasy.

Dotčených obcí se tak podle vedení kraje dotknou jen minimálně. Jak uvedl krajský radní Borecký, tak v Podolance s trolejemi nepočítají vůbec a v Dřevčicích jen na konci obce. V Brandýse nad Labem se počítá s tím, že se nainstalují pouze na okraji města a pak až na konci linky u nádraží ve Staré Boleslavi. Historickému centru se troleje úplně vyhnou.