Smoothies jsou skvělým nápojem pro zdraví, pokud se však vyvarujeme typických chyb

Foto: Rýdlová J.

V rámci zdravého životního stylu se stala soudobým trendem smoothies. Na propagačních fotkách jsou symbolem vitamínů a minerálů, a tak mnozí podlehnou dojmu, že každodenní popíjení tohoto nápoje ve velkém je zaručenou cestou ke zdraví a vysněné postavě. Jenže realita zpravidla nikdy není tak úplně jednoduchá. Pokud se má smoothie skutečně stát naším skvělým pomocníkem, je potřeba respektovat určitá pravidla a  vyvarovat se některých velmi rozšířených chyb pramenících většinou z nevědomosti.

Oblíbená ovocná smoothies

Největší oblíbenosti se těší ovocná smoothies. Není divu, jsou slaďoučká a jejich chuť je většinou opravdu lahodná. Určitě není problém vypít za den několik sklenic, a tak dopřát svému tělu pořádnou porci vitamínů. Jenže s vitamíny dopřáváme tělu také pořádnou dávku cukrů. Málokdo by na posezení snědl dva banány, hrst jahod a pomeranč. Nicméně v rozmixované podobě to již takový problém není. A kalorická bomba je na světě.

Pozor na kalorie a zvýšený krevní cukr

Navíc většina cukrů v ovoci je ve formě fruktózy, což je tzv. jednoduchý cukr. Tělo si s jeho štěpením nemusí dát příliš práce, takže ovocný cukr přechází velmi rychle do krve. Co zde udělá? Způsobí nárůst hladiny krevního cukru, a poměrně rychle se dostaví hlad a chuť, nejlépe opět na něco sladkého. Pokud jíme příliš mnoho jednoduchých cukrů, tělo musí zvýšit produkci hormonu inzulinu, což není dobré, jestliže máme např. sklony k cukrovce. Také hrozí, že přijaté cukry se uloží do tukových zásob, pokud je nespálíme prostřednictvím přiměřené tělesné aktivity.

Hlavně zelenina

Ze zmíněného důvodu je lépe přidávat do smoothies zeleninu. Právě ta by měla tvořit hlavní složku a ovoce by mělo být použito jen v malém množství k dochucení. To je však problém, protože zelenina nám prostě tolik nechutná. Smoothie s celerem či červenou řepou nepatří zrovna k vyhledávaným gurmánským pochoutkám, přitom je velmi zdravé.

Všeho s mírou

Do výroby smoothies se lidé většinou vrhnou s velkým nadšením. Pokud máme po ruce smoothie mixér, je jeho příprava velmi rychlá. Často však ve snaze vyrobit co nejzdravější nápoj, použijeme co nejvíce druhů zeleniny a ještě přidáme nějaké to ovoce na dochucení. Následně nám vznikne něco, co má opravdu „grády“. Odměnou mohou být trávicí potíže, či dokonce i alergická reakce. Pozor tedy na příliš velké koncentrace zeleniny či ovoce. Problematický může být celer, petržel, zázvor, rajčata nebo broskve, kiwi… V podstatě ovšem cokoli, co sníme v množství, které je pro naše tělo nepřiměřené. Také není vhodné kombinovat příliš mnoho druhů, bohatě vystačíme se třemi či čtyřmi.

Důležitý tuk a vláknina navíc

Do smoothies je dobré přidat kapku kvalitního oleje, protože některé vitamíny (A, D, E a K) nejsou rozpustné ve vodě, ale v tucích. Aby je tělo mohlo vstřebat, potřebuje je tedy přijmout společně s tukem. Na rozdíl od džusů, které obsahují pouze šťávu, je velkou výhodou smoothie nápojů to, že obsahují celý plod (tedy i dužinu či slupku), v nichž se nachází cenná vláknina. Jestliže chceme své smoothie vylepšit, můžeme do něj trochu vlákniny ještě přidat, např. v podobě ovesných vloček. Nápoj ovšem zhoustne, takže výsledek bude možná spíše k jídlu než k pití.

Vždy čerstvý

Smoothie naše tělo nejvíce obohatí, pokud jej konzumujeme čerstvé. Na vzduchu totiž vitamíny rychle oxidují, tj. ztrácejí se. Proto není vhodné vyrábět nápoj do zásoby. Je lépe připravit ho méně a ihned zkonzumovat. Jestliže přece jen zbyde, bude mu nejlépe v lednici. Vitamíny nejvíce oxidují na světle a v teple, takže na nás nemůže čekat půl dne na kuchyňské lince.