Charles Manson a jeho „Rodina“: Očekávali apokalypsu, přitom bezohledně vraždili

Charles Manson v roce 2011. Zdroj: www.picryl.com

Dvacáté století zažilo několik mužů, kteří mohou být považováni za ztělesnění zla – patřil k nim i masový vrah Charles Manson. Přímý podíl na vraždách spáchaných jeho „náboženskou“ skupinou mu u soudu nikdy nebyl prokázán, přesto si ve vězení Corcoran v Kalifornii odpykával doživotní trest. V listopadu 2017 zemřel v nemocnici po delší nemoci.

Mansonův život

Narodil se v listopadu 1934 v Cincinnati ve státě Ohio a jeho matkou byla šestnáctiletá prostitutka Kahleen. Otec byl neznámý, kdo přesně jím byl, zřejmě nevěděla ani Kathleen. O výchovu syna neměla zájem, ostatně brzy propadla alkoholu. Byla také odsouzena k pěti letům vězení za loupež. Od roku 1939 tak chlapec střídal pobyt u příbuzných s pobyty v dětských domovech. Jelikož od 12 let kradl a ve 13 čelil obvinění za ozbrojenou loupež, brzy se dostal do vězení.

Ve vězení pobýval často, až do toho momentu, kdy se ve 30 letech dostal do čela malé skupiny lidí. Když totiž v roce 1967 opustil vězení, namířil si to mezi kalifornské hnutí hippies, kde doslova očaroval několik mladých lidí. Coby samozvaný Ježíš vytvořil Rodinu. Zahrnoval je fanatickými projevy a mezi jeho přáteli byl i člen populární kapely The Beach Boys Dennis Wilson. Ten později popisoval, že Manson měl i skvělé hudební nápady. Krom toho kolem sebe shromáždil hlavně mladé dívky, které úplně pobláznil. Mezi jeho přívrženci však bylo i několik mladých mužů. Wilson se tehdy dokonce rozhodl celou Rodinu finančně podporovat.

To ale jen dočasně – začal si totiž všímat Mansonovy agresivity a jeho sklonů k násilí vůbec. Nadále už odmítl je podporovat a dostal děsivý dárek – tajemnou zprávu a kulku.

Rodina

Mansonova Rodina se musela přestěhovat, a tak se dostali na ranč Spahn vzdálený necelých 50 kilometrů od Los Angeles. Tam se připravovali na apokalypsu, která se podle Mansona blížila. Zároveň došlo ke zpracovávání seznamu „prasat“ – lidí, které Manson odsoudil předem k smrti. Plán měl zhruba takový: vraždami bohatých a slavných chtěl rozpoutat masové nepokoje tím, že by se vina svedla na černochy. Ve válce černochů a bělochů by pak zvítězili černoši, ale obrátili by se na Mansonovu Rodinu, aby vládla světu.

Hrůza

8. srpna 1969 rozpoutala Rodina hrozný masakr. Herečka Sharon Tateová, manželka Romana Polanského, který byl zrovna na natáčení v Anglii, pořádala v jejich domě menší party. Zbývaly jí dva týdny do porodu. U domu byl nejprve zastřelen teprve osmnáctiletý Steven Parent, pak Rodina vtrhla dovnitř. Kromě krásné herečky Tateové tam museli zemřít i ostatní účastníci večírku. Samotná Sharon byla usmrcena 16 bodnými ranami a na břiše měla vyříznuté X!

Rodina ubodala i dědičku kávového magnáta Abigail Folgerovou. Její milenec Wojciech Frykowski schytal celý zásobník z revolveru. Vlasový stylista hvězd Jay Sebring byl ubodán na zahradě při pokusu o útěk.

Na dveřích zbyly nápisy napsané krví obětí – Smrt prasatům, Povstat a Helter Skelter – to je název písně kapely The Beatles, Rodina si tento název zvolila jako heslo pro další podobné podniky.

Rodina však vraždila již dříve a posledními oběťmi byli manželé LaBiancovi, majitelé samoobsluhy. Noc po masakru v domě Polanského zemřel manželský pár s 53 bodnými ranami v těle.

Vraždící skupina byla dopadena teprve 1. prosince 1969. Čtveřice příslušníků Rodiny byla u soudu v lednu 1971 odsouzena k trestu smrti – avšak v době, kdy probíhalo odvolací řízení, byl v Kalifornii trest smrti zrušen. Rozsudek tak byl změněn na doživotí.