Čertova kazatelna na hoře Plešivec nabízí úžasný výhled na Brdy

Vyhlídkové místo Čertova kazatelna na hoře Plešivec v Brdské vrchovině. Foto: Pavla Jelínková
Vyhlídkové místo Čertova kazatelna na hoře Plešivec v Brdské vrchovině. Foto: Pavla Jelínková

Vyrazte s námi za přírodní vyhlídkou do Brdské vrchoviny. Plešivec, nebo také brdský Olymp, jak se mu přezdívá, je hora opředena spoustou mýtů a pověstí s úchvatným výhledem do brdské krajiny. Nejvýznamnějším rozhledovým místem tajemného kopce je Čertova kazatelna. Nenechte si ujít fantastické výhledy na zelený ostrůvek v srdci Čech.

Plešivec v Brdech

Hora Plešivec v přírodním parku Hřebeny má nadmořskou výšku 654 m a ač není nejvyšší, vidět je z dálky a je jedním z nejmagičtějších míst v Brdské vrchovině. Na kopci bylo objeveno pravěké hradiště. A proč se kopec jmenuje Plešivec? Hoře dal pravděpodobně jméno protáhlý hřbet, jemuž se ve staročeštině říkalo plechý.

Staňte se členem FB skupinyFajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Čertova kazatelna na hoře Plešivec v Brdské vrchovině. Foto: Pavla Jelínková
Čertova kazatelna na hoře Plešivec v Brdské vrchovině. Foto: Pavla Jelínková

Čertova kazatelna je „po čertech” pěkná vyhlídka

Skalní vyhlídka Čertova kazatelna je pozoruhodné místo, rovná kamenná plošina, pod kterou je strmý sráz s kamenným mořem. Že by kameny rozházel ohnivý rarášek? Kdo ví? Ale my víme, že z Čertovy kazatelny vás čekají dechberoucí výhledy na Brdy, které byste si neměli nechat ujít. K rozpoznání brdských vrcholků vám pomůže panoramatická mapka. Vyrazte na výlet na Plešivec a Čertovu kazatelnu, místa plná tajemství, kamenů, dalekých výhledů a studánek, když ne přes den, tak určitě při ranním rozbřesku nebo západu slunce. Užijte si krásu české přírody!

Kudy na Plešivec a Čertovu kazatelnu?

Na vyhlídku vás zavede červená turistická značka mezi Lochovicemi a Čenkovem nebo můžete zvolit cestu po naučné stezce Z Jinec na Olymp Brd, která měří 17 km.

Panoramatický výhled z Čertovy kazatelny na hoře Plešivec. Foto: Pavla Jelínková
Panoramatický výhled z Čertovy kazatelny na hoře Plešivec. Foto: Pavla Jelínková

Místo výletu

Kraj: Středočeský
Okres: Příbram
Obec: Jince

Kontakt

Informační centrum Brdy
Hořehledy 35
335 61 Spálené Poříčí – Hořehledy

tel.: +420 775 012 892
e-mail: recepce@icbrdy.cz
web: www.icbrdy.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se na běžkách středočeským pohořím Brdy nebo vyrazte na cyklotoulku pohořím Brdy na hrad Valdek a Jindřichovu skálu.