TikTok, sociální síť pro mladé, je bezpečnostní hrozba. A to nejen kvůli Číně

Zdroj: Pexels/ cottonbro studio

ČESKO – Sociální sítě se staly pro mnoho lidí neoddělitelnou součástí jejich životů. V průběhu času se vykrystalizovaly také konkrétní skupiny uživatelů, kteří se na určitých sítích soustředí. Zatímco z Facebooku se stala síť spíše pro starší generace, generace střední se přesunuly na Instagram a především na Twitter. A doménou nejmladších se stala sociální síť TikTok. Kvůli oslovení této skupiny následně začaly TikTok, platformu vyvinutou v Číně, využívat po celém světě firmy, různé instituce – a to včetně těch státních. Ty nyní TikTok pro změnu houfně opouštějí kvůli možným bezpečnostním rizikům. A nařizují to i svým zaměstnancům na firemních zařízeních. K témuž kroku se nakonec připojilo i Česko.

Státní instituce TikTik opouštějí

V Česku využívají sociální síť TikTok cca 2 miliony lidí. Komunikují na ní soukromé subjekty, ale i řada institucí, resp. spíše komunikovaly, jelikož NÚKIB před pár dny vydal před užíváním TikToku varování. Nejen úřady, ale i společnosti napojené na kritickou infrastrukturu, tak postupně užívání TikToku omezují. Podle bezpečnostních expertů totiž představuje hrozbu. Aplikaci přitom v Česku využívají i někteří politici. Např. zaměstnanci Úřadu vlády ale mají obecně zakázáno do pracovních zařízení instalovat aplikace, které nesouvisí s výkonem funkce. „Zaměstnancům zakážeme na služebních mobilních telefonech využívat tuto aplikaci a poslancům tuto praxi také doporučíme,“ shrnul Martin Plíšek, vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny, jaký v souvislosti s TikTokem zaujme postoj.

Aplikaci již musí ze svých služebních zařízení smazat státní zaměstnanci a je jim to doporučováno i v případě jejich soukromých zařízení, pokud je užívají k přístupu do pracovních sítí. „Pokud subjekty nezohlední varování ve své analýze rizik, tak jim hrozí pokuta až 5 milionů korun, NÚKIB to bude zjišťovat v rámci své běžné kontrolní činností,“ uvedl Tomáš Krejčí, náměstek ředitele NÚKIB.

Celosvětové obavy z TikToku

Od konce února platí zákaz užívání TikToku pro zaměstnance Evropské komise, k témuž kroku se již rozhodla např. Francie či Velká Británie. Britský parlament tak zakázal užití aplikace TikTok na všech svých zařízeních a sítích. Panuje totiž obava, že prostřednictvím čínské firmy, která TikTok vlastní, získává přístup k uživatelským datům vláda komunistické totalitní země. To šéf společnosti odmítá. „Nepropagujeme ani neodstraňujeme žádný obsah na žádost čínské vlády,“ uvedl přímo v rámci jeho slyšení ve Washingtonu. Američtí zákonodárci totiž usilují o úplný zákaz TikToku a tamní vláda a kongres dokonce uvažují o nuceném prodeji. Teze o nebezpečnosti aplikace pak kromě šéfa firmy pak odmítá i Peking.

Bezpečnost má i jiný rozměr

Bezpečnostní rizika související s možným únikem dat směrem do Číny sice mohou být závažná, ale pro jednotlivce asi nepříliš dobře uchopitelná. A tak je jistě namístě upozornit také na skutečnost, že TikTok užívá po světě nespočet dětí – a o těchto aktivitách jejich blízcí nemají ani ponětí. Přitom řada různých výzev, které se na TikToku šíří, jsou potenciální skutečně nebezpečné. Děti přitom samy nedokáží rizika vyhodnotit. Důkazem jasného problému je např. Blackout Challenge, která vybízí děti k tomu, aby se škrtily až do chvíle, než ztratí vědomí. Ve světě již bylo zaznamenáno několik případů, kdy se právě tato výzva dětem stala osudnou. Jak navíc upozorňuje česká policie, i ona aktuálně šetří jeden tuzemský případ, který je pravděpodobně důsledkem této výzvy a který bohužel skonči úmrtím dítěte. Bez ohledu na jakákoliv varování bezpečnostních expertů ohledně úniku dat by tak rodiče měli být v případě, že jejich děti bez dohledu užívají sociální sítě, ostražití. A také by měli děti se souvisejícími riziky seznámit.