Na Knížecí Velikonoce láká Křivoklát, zámek Kačina na obří vejce, Hornické muzeum na tradice. A kde je pouť?

Velikonočně vyzdobené nymburské náměstí. Foto: Město Nymburk

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Střední Čechy lákají na velikonoční prohlídky hradů a zámků, výstavy s velikonoční tématikou, poutě či koncerty. Račte si vybrat!

Mníšek pod Brdy

V sobotu se v Mníšku koná Velikonoční veselice s celodenním programem. Zahrnuje jak prohlídky zámku, tak šermířská vystoupení, loutkovou pohádku, hudbu na nádvoří, Pašijové hry, výtvarné tvoření nebo řemeslné tržiště. Otevřeno zůstává také v pondělí 10. dubna s prohlídkami obou okruhů se slavnostními i soukromými místnostmi. Velikonoční prohlídky si užijete od 10:00 do 16:00. Připraveny jsou speciální prohlídky připomínající dětem i dospělým velikonoční zvyklosti.

Sedlecká pouť v Kutné hoře

Od pátku do Velikonočního pondělí se v Kutné Hoře uskuteční tradiční Sedlecká pouť, která každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Jedna z největších a nejoblíbenějších poutí v republice nabídne v okolí katedrály Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele desítky zábavných atrakcí a stánků nejen s dobrým jídlem a pitím. Vstupné na akci je zdarma. Kutnohorská radnice upozorňuje v městské části Sedlec na řadu dopravních omezení.

Hledání obřích vajíček na Kačině

Od dneška do pondělí 10. dubna, a ještě následující sobotu a neděli si od 9 do 17 hodin návštěvníkům zámku Kačina zpestří prohlídky 13 zámeckých komnat zajímavosti o velikonočních pokrmech a tradicích. Uvidíte řehtačky i další velikonoční symboly ze sbírek muzea. Vyzdobena bude také zámecká kuchyně. V exteriéru zámku je připravena rodinná hra – Hledání obřích vajíček, ke které stačí tužka napsaní. První vejce, s plánkem umístění dalších, bude u hlavního vchodu do zámku. Pokud najdou hledači všechna vajíčka, mohou si v pokladně vyzvednout sladkou odměnu.

Hornický domek i kostel

Od čtvrtka až do neděle si mohou návštěvníci Hornického muzea na Březových Horách v Příbrami připomenout, jak v minulosti slavili velikonoční svátky havíři. V hornickém domku si mohou vyzkoušet pečení jidášů, pletení pomlázek, tvorbu svatých obrázků i zdobení vajíček voskem. Otevřeno od 10 do 17 hodin. Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře připravila tradiční oslavu křesťanské svátky. Pašije, vigilie a
velikonoční koncert. Více

Knížecí Velikonoce na Křivoklátě

Také hrad Křivoklát přivítá o velikonočním prodlouženém víkendu návštěvníky svátečně. V rámci akce Knížecí Velikonoce na Křivoklátě si budou moci kromě prohlídek interiérů nakoupit zboží na velikonočním jarmarku. O zábavu se postará kejklíř Vojta Vrtek a také Komedianti na káře. V pátek a v sobotu zahraje lidová muzika Frgál, v neděli ji vystřídá kapela Osmikráska. I v pondělí zůstanou prodejní stánky na jarmarku.

Rozkvetlý Nymburk

Rozkvetlý Nymburk slaví Velikonoce ve veřejném prostoru. Výzdoba na Náměstí Přemyslovců vítá už počtvrté Velikonoce podle staročeských tradic barevnými stuhami, květinami i symbol nového života v podobě vajíčka. Věřím, že nazdobené náměstí potěší kolemjdoucí a příjemně je naladí na nejkrásnější svátky jara,“ sdělila místostarostka Stanislava Tichá. Velikonoční svátky už uctili koncertem Stabat Mater v kapli svatého Jana Nepomuckého.

 

Oblíbená Sedlecká pouť každý rok přitáhne tisíce návštěvníků