Nedostává se vám jídla, nebo vám naopak někdy přebývá? Využijte Veřejnou lednici

Foto: Rýdlová J.

Přibývá lidí, kteří si nemohou dovolit koupit dostatek kvalitních potravin. Jedná se zejména o matky samoživitelky, seniory a osoby ve hmotné nouzi. Na druhé straně se jídlem velmi plýtvá. Existuje však projekt, který je užitečný pro obě strany. Pomůže potřebným a zároveň plýtvání potravinami omezí.

Jak plýtváme jídlem

Dle organizace Zachraň jídlo se celkově na světě vyhodí či znehodnotí až třetina vyprodukovaného jídla. Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropské unii připadá na jednoho člověka 127 kg potravinového odpadu za rok. Za 55 % tohoto množství jsou zodpovědné domácnosti, 18 % se vyhodí při výrobě a zpracování, 11 % má na svědomí primární produkce, 9 % ve veřejné stravování a 7 % vyplýtvají maloobchody.

Podle výzkumu MENDELU vyhodí obyvatel brněnského sídliště průměrně 37,4 kg jídla ročně. Přitom se nejedná o zkažené potraviny. Jde o jídlo, které by ještě bylo možné zkonzumovat.

Projekt Veřejné lednice

Tento nesoulad se alespoň částečně snaží řešit tzv. Veřejné lednice, které jsou také často známé jako Sdílené či Komunitní lednice. Díky nim můžete dát druhou šanci jídlu, kterého jste nakoupili příliš a které sami nespotřebujete, např. díky návštěvě, která na poslední chvíli nepřišla, nebo svému odjezdu na dovolenou. Přebytečné jídlo můžete darovat skrze Veřejnou lednici. Darovat jídlo mohou jednotlivci, obchody i firmy. O bezpečnost potravin se zpravidla starají dobrovolníci, kteří lednici každý den kontrolují a vytřídí zkažené či jinak nevhodné jídlo.

Pravidla sdílení potravin

Pravidlem provozu Veřejné lednice je, že jídlo musí být v původním obalu s datem spotřeby, jen tak lze zaručit jeho nezávadnost a lze jej poskytnout druhým. Jídlo si může vzít zdarma každý potřebný člověk.

Síť lednic se rozrůstá

V ČR se první lednice tohoto typu objevila v r. 2015 v Českých Budějovicích. Další lednice postupně vznikly také v jiných městech, např. Praze, Ostravě, Plzni, Pelhřimově, Chrudimi, Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Tvůrci Veřejné lednice věří, že tento projekt bude blízký nejen těm, kteří rádi pomohou ostatním, ale také všem ekologicky smýšlejícím lidem.

V zahraničí může lednice pomoci i vám

Veřejné lednice fungují rovněž v mnoha zahraničních zemích. Často bývají označeny anglicky jako Community fridges, méně častěji jako Public refrigerators. Pokud při pobytu v zahraničí budete řešit nedostatek jídla, mohou vám vytrhnout trn z paty. Když budete potřebovat zjistit, zdali se nějaká nachází ve vaší blízkosti, můžete zadat do vyhledávače např. text community fridge near me.

Zdroj:
ADRA
Zachraň jídlo