Toro Muerto: Zdejší prastaré rytiny zobrazují podivné bytosti

Toro Muerto - petroglyfy. Zdroj: www.commons.wikimedia.org

Kdyby někdy v prehistorických dobách přistáli na naší planetě mimozemšťané, jak by takový zážitek asi zaznamenali naši předkové? Můžeme si myslet, že odpovědí je kupříkladu jedinečná rytina, nalezená v Peru.

Tajemná rytina na kameni

Obrázek vyrytý do kamene má být „božskou bytostí“. Ale ta vystupuje z něčeho, co by mohla být s troškou fantazie kosmická loď. Bytost má na hlavě jakousi helmu s něčím, co vypadá jako svatozář, ale také by to mohly být antény. Rytina zachycuje i skupinu lidí, kteří jakoby vzdávali této bytosti hold.

Fotografii tohoto výjevu zveřejnila jako první v sedmdesátých letech francouzská badatelka Christine Dequerlorová. Nebála se uvažovat nekonvenčně. Obrázek má na výšku asi 60 centimetrů a na šířku 40 centimetrů.

Areál Toro Muerto – naleziště

Místo nálezu kamene se nachází v jižní části Peru, v provincii Castilla, v areálu nazvaném Toro Muerto. Na ploše o velikosti asi pěti čtverečních kilometrů je roztroušeno zhruba 6 tisíc sopečných balvanů a mnohé z nich zdobí rytiny. Jsou připisovány jedné dávné místní kultuře a stáří se odhaduje na 800 až 1400 let.

Motivů se tu nachází celá řada: lidské a zvířecí postavy, tanečníci, lovci, spirály, lovecké scény a ony podivné bytosti s přilbami na hlavách. Odborníci se o peruánském nálezu dozvěděli až v průběhu padesátých let 20. století, kdy na tyto rytiny upozornil místní archeolog Eloy Malaga. Byla pak vypracována částečná dokumentace těchto artefaktů, a to odborníky z Kuby, Německa, Holandska a Francie.

Bohužel, místním památkám neškodí jen vandalové, kteří se artefakty pokouší ještě „zkrášlit“, ale místní lidé si odtud občas odvezou pár kamenů, které používají při stavbě svého obydlí, historickou hodnotou takovéhoto stavebního materiálu se nezabývají.

Podobné motivy jako zde nalezneme v různých částech světa, kupříkladu je to skalní kresba ze státního parku Dead Horse Point v Utahu v USA – nebo kresba z brazilského středohoří Chapada Diamantina, údajně 30 tisíc let stará – ta vypadá vyloženě podivně.

Kdo se tedy skrývá za postavou astronauta v Toro Muerto? Kněz nebo šaman? Jakýsi obraz boha, jak si jej tehdejší lidé představovali? Jak je možné, že se podobný motiv vyskytuje vlastně na všech světadílech? Otázky zatím bez odpovědi.

A tak nikdo neví, jaký vzkaz nám tehdejší umělec hodlal předat – a měl to vůbec v úmyslu?