Unikátní nymburská památka bude zachráněna! V objektu bude kavárna i obřadní síň!

Staré děkanství - exteriérová vizualizace. Zdroj: Město Nymburk

NYMBURK – Velmi dobrá zpráva! Unikátní nymburské památky Staré děkanství a věže Kaplanky se konečně dočkají záchrany. Po letech chátrání a havarijním stavu začne rekonstrukce již letos.

„Aktuálně je nutné především zajistit zachování unikátní historické budovy. Proto potřebujeme v letošním roce zahájit první etapu revitalizace, která se týká zajištění samotné budovy a její konstrukce,“ vysvětlila místostarostka Stanislava Tichá. Radní města už schválili vypsaní veřejné zakázky na revitalizaci.

Předpokládaná cena celé rekonstrukce je zhruba 54 milionů korun bez DPH. Z důvodu vysoké finanční částky se veškeré stavební práce rozdělí na tři etapy. Město chce ještě v letošním roce zahájit první etapu a vyčlenilo na ni ze svého rozpočtu 20 milionů korun, zároveň požádalo o dotaci.

V rámci první etapy se provede zajištění nosných zdí, vyměnění okna a dveře, opraví komín a schodiště. Budova dostane i novou střechu vč. konstrukce. Do budoucna se v objektu plánuje kavárna, infocentrum, multifunkční prostory, obřadní síň i výstavní prostory.

Unikátní areál Starého děkanství zachycuje stavební vývoj fary od 17. do 19. století, od roubené stavby až po zděnou. Záměr opravy a zpřístupnění objektu trvá od roku 2006, kdy jej město po několikaletém jednání koupilo od církve. Každoročně se areál zpřístupňuje při různých příležitostech – ve Dnech evropského dědictví nebo během léta, kdy v areálu promítá letní kino.

Více o projektu revitalizace naleznete na webových stránkách v Projektech města.

Vizualizace. Město Nymburk