Sloup dýmu se vznášel nad bývalou Poldi v Kladně. Požár se už podařilo lokalizovat!

Když požár začal. Foto: HZS SCK

KLADNO– V kladenské části Dubí v areálu společnosti Kovošrot Group začal ve čtvrtek 27. dubna krátce před polednem požár. Tmavý hustý kouř byl vidět až do deseti kilometrů od Kladna.

Rozsáhlý požár zachvátil obrovskou hromadu autovraků na ploše asi 80×20 metrů do výšky deseti metrů. Oheň neustále nabíral na síle.

Na místě 120 hasičů

Na místo se sjelo přes dvacet profesionálních a dobrovolných jednotek s třiceti cisternami, několika speciálními hasicími kontejnery. A přes sto dvacet hasičů. Kvůli velké potřebě vody hasiči zřídili u jednoho z rybníků v nedalekém Buštěhradě čerpací stanoviště, ze kterého se voda dovážela kyvadlově.

Na místo přijela Chemická laboratoř středočeských hasičů z Kamenice, která objížděla vytipovaná místa v Kladně (Kročehlavy a Dubí) i v okolních obcích (Velké Přítočno, Dolany, Hostouň a Makotřasy) a kontrolovala kvalitu ovzduší. Chemici nikde nenaměřili zdraví škodlivé hodnoty. K tomu přispělo i příznivé počasí, protože foukal jen slabý vítr a dým z požářiště stoupal vzhůru.

Raději nevětrat

Místní rádio prostřednictvím vysílání informovalo občany o požáru s preventivním doporučením omezit větrání. „Jsme v kontaktu s krajskou hygienickou stanicí, zákaz otevírat okna zatím nevydala, nicméně je to občanům doporučeno. Pokud někdo ucítí ve vzduchu chemickou látku, prosíme o nahlášení krajské hygienické stanici případně na odbor životního prostředí kladenského magistrátu,“ vyzval mluvčí kladenské radnice Vít Heral.

Během hašení došlo ke zranění dvou dobrovolných hasičů. Jeden si pohmoždil koleno, druhý kolaboval z přehřátí organismu. Oba sanitka převezla na vyšetření do kladenské nemocnice. Zraněného hasiče potom propustili do domácího léčení, druhý se po ošetření vrátil na místo zásahu.

Před půl osmou večer se podařilo požár lokalizovat. Příčina vzniku požáru objasněná není, protože vyšetřovatelé zatím nemohli na požářiště vstoupit. Přímé škody byly vyčísleny na deset milionů korun.

Opakované požáry

Tento požár není prvním, který postihl areál bývalé Poldi. V roce 2021 tam hořely pneumatiky a v roce 2019 staré dřevěné baráky. V obou případech se mělo jednat o úmyslnou žhářskou činnost.

 

Foto: HZS SCK