Harašagahama: Co je vlastně popsáno ve starém japonském dokumentu?

Ilustrační obrázek. Zdroj: www.publicdomainpictures.net

Dokument z 19. století popisuje velmi zvláštní blízké setkání, které proběhlo na Dálném východě.

Záhadný dokument

Existuje dokument, který je uložen v japonských archivech, často těžko přístupných. Ten obsahuje výpovědi japonských námořníků, kteří se ztratili na moři, když tu se nečekaně ocitli v neznámých a podivných zemích. Přesto se od nich jeden příběh liší: má popisovat, jak byl roku 1803 nalezen nedaleko vesnice Harašagahama na pláži zvláštní stroj, vyplavený přílivem.

Co to mohlo být?

Podle popisu byl asi 3 metry vysoký, 5 metrů dlouhý a místním se zdál být vyroben ze santalového dřeva spojeného kovovými pásy. Každá kultura vidí věci po svém. Tvarem měl ovšem připomínat mísu a „plavidlo“ mělo skleněná či dokonce křišťálová okna. Všichni okolní lidé se kolem toho seběhli, je jasné, že taková věc nezůstala utajena a všichni ji chtěli spatřit na vlastní oči.

Utsuro bune

Místní tomu začali říkat Utsuro bune – dutá loď. Dochovala se také dobová kresba, která jejich záznamy potvrzuje. Je možné, že jarní příliv v roce 1803 přinesl k japonským břehům vesmírnou loď?

Co bylo uvnitř?

Odvážlivci neodolali a vlezli dovnitř. Zde nalezli symboly a nápisy v neznámém jazyce a stylu, ale  – také něco mnohem zvláštnějšího. Stála tam mladá žena s bledou kůží, červeným obočím a vlasy. Japoncům se zdálo, že jí mohlo být tak osmnáct, ale kdoví. Pochopitelně hovořila neznámým jazykem. Držela prý dřevěnou skříňku, ale té se nikdo nesměl dotknout. Zřejmě se jim pokoušela něco sdělit, ale odvážlivci opustili loď, protože tuto věc z pláže odnesl večerní příliv.

I jinde?

Je zajímavé, že během následujících měsíců se kresby, které zachycovaly podobné plavidlo ve tvaru mísy a také tu samou ženu objevily i v jiných oblastech Japonska.

Objevily se tedy teorie, že vše to byla návštěva z vesmíru, plavidlem byla kosmická loď a žena? Kdoví, buď opravdu ztroskotala, nebo se lidem snažila něco sdělit o neznámých světech.

Dokumenty z dřívější doby jsou často velmi cenné. Taková „móda“ kosmických letů, jako je dnes, ještě prostě neexistovala, navíc se vše odehrálo jinde, než jsme zvyklí. Co to vše mohlo znamenat?